WSJ: România a votat pentru o nouă perioadă tulbure

WSJ: România a votat pentru o nouă perioadă tulbure
Foto: incont.ro

Dacă Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional îşi vor retrage sprijinul, alţi investitori străini s-ar putea retrage rapid, apreciază jurnaliştii de la Wall Street Journal, care remarcă faptul că referendumul de duminică nu a rezolvat prea multe.

„Rezultatul referendumului de duminică, organizat pentru a-l demite pe Băsescu din funcția de președinte, nu a rezolvat nimic. Chiar dacă 88% dintre votanți au vreut demiterea, votul nu va fi valid pentru ca prezența la referendum a fost sub 50% din populația cu drept de vot. Rezultatul îl lasa pe Băsescu foarte slăbit, însă determinat să își reocupe funcția” scrie WSJ.

Deşi leul s-a apreciat cu 1% faţă de euro luni, impasul politic din ţară ar urma să îi menţină cota în jurul recordului istoric negativ stabilit săptămâna trecută, notează  publicaţia. Victor Ponta ar putea încerca să curteze şi mai mult opinia publică prin relaxarea anumitor măsuri de austeritate, însă acest lucru ar putea fi, în opinia ziariştilor americani, o strategie periculoasă.

”Acest lucru poate fi o strategie riscantă: dacă UE și FMI și-ar retrage sprijinul, alți investitori străini s-ar putea retrage rapid din România. Dar domnul Ponta se poate să se fi gândit ca ultimul lucru de care au nevoie liderii UE este o altă țară care să cadă în abisul economic, indiferent cât de mică este aceasta. Un nucleu slabit al UE permite apariția >”, concluzioneaza articolul din ziarul american.

Reprezentanţii investitorilor germani în România cer politicienilor să revină la rezolvarea problemelor economice, în special cele legate de stabilitate şi predictibilitate, după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.