360 de grade, cu Alina Bădic, despre Postul Crăciunului. Vasile Bănescu: Un om care s-a desprins de tradiție și sărbători poate să spună că viața lui e cenușie (VIDEO)

360 de grade, cu Alina Bădic, despre Postul Crăciunului. Vasile Bănescu: Un om care s-a desprins de tradiție și sărbători poate să spună că viața lui e cenușie (VIDEO)

Un om care s-a desprins de tradiție și sărbători poate să spună că viața lui e cenușie, a declarat teologul Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, sâmbătă, pe B1 TV, la 360 de grade cu Alina Bădic.

„360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu, despre Postul Crăciunului

„Este fără îndoială un timp, acesta în care deja am descins acum câteva zile, al postului creștin, postul fiind un timp care nu e nici orizontal, nici vertical, e doar ascendent, ceea ce aș spune că indică destul de multe despre ceea ce putem face. Putem adică să ne desprindem treptat, nu brusc, Biserica însăși a avut grijă în timp să ofere rațional, ca să spun așa, un crescendo firesc al postului, mai ales al Postului Mare”, a spus Vasile Bănescu.

„Acum ne aflăm în Postul Crăciunului, un post mai blând decât cel al Paștelui, dar ambele au ca numitor comun acest tip de ridicare treptată a noastră, a minții noastre, a spirtului nostru, o ridicare de pe acele lucruri parazitare despre care pomeneați la început, o ridicare a atenției noastre de pe aceste lucruri care nu fac decât să ne bulverseze zilnic, să ne inunde cu foarte mult cenușiu viața”, a adăugat teologul.

Vasile Bănescu, despre fericirea pe care ne-o aduc sărbătorile

„Trăim într-o orizontală de obicei cenușie, dar din fericire avem sărbători. Un om care s-a desprins de tradiție și, deci, de sărbători poate să spună că viața lui e cenușie, că viața lui n-are sens, dar sensul și ordinea de care vorbeați la început, în introducere, cred că au legătură directă exact cu acest tip de concentrare spirituală, nu spectaculoasă, să nu ne iluzionăm”, a continuat Vasile Bănescu.

„Suntem oameni foarte firavi astăzi din punct de vedere spiritual, dar simpla intenție, simpla dorință pe care o lăsăm să crească în noi, aceea de a ne modifica, fie și temporar, în perioada postului acest ritm lăuntric care începe să capete o cadență mai ordonată, nu cea de zi cu zi, deja spune multe. Adică intrăm pe o pantă ascendentă, urcăm o pantă ascendentă, lăsând în urmă ceea ce în general nu ne face bine, pentru că de asta suntem mereu obosiți, plictisiți, nefericiți, cum ne place să spunem cam des. Lăsăm în urmă aceste lucruri”, a mai spus fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`