A doua zi de Rusalii este numită și Lunea Sfântului Duh. Ce semnificație are pentru ortodocși

A doua zi de Rusalii este numită și Lunea Sfântului Duh. Ce semnificație are pentru ortodocși
Foto: crestinortodox.ro

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Paști. A doua zi de Rusalii este cunoscută ca Lunea Sfântului Duh iar în calendarul creștin ortodox sărbătoarea este cunoscută ca ce a Sfintei Treimi.

A doua zi de Rusalii sau Lunea Sfântului Duh. De ce se numește așa

A doua zi de Rusalii se numește și Lunea Sfântului Duh pentru că în această zi Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

„Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”, se menționează în Penticostar, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.

Această sărbătoare se prăznuiește la o zi după Pogorârea Sfântului Duh, moment care este descris în cartea „Faptele Apostolilor” astfel: “Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi Se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc”.

În ziua Pogorârii Duhului Sfânt, după predica apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, astfel fiind alcătuită prima comunitate creştină.

După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit puterea de a vorbi în limbi necunoscute de ei până atunci. Ei au descoperit învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos şi altor neamuri, în diferite limbi, și s-au făcut înţeleşi de iudeii veniți la Ierusalim din tot Orientul.

A doua zi de Rusalii este zi liberă în România

În România, a doua zi de Rusalii este zi de sărbătoare legală. Astfel, în această zi nu se lucrează. Excepție fac spitalele, unitățile de alimentație publică și celelalte unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Angajații care nu au zi liberă în a doua zi de Rusalii au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Ce semnificație are a doua zi de Rusalii pentru ortodocși

În calendarul creștin-ortodox, a doua zi de Rusalii este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Această denumire ar fi fost dată sub influența catolică. Și în calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar. La catolici, Sfântă Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii.

Tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii

Potrivit credinței populare, a doua zi de Rusalii, oamenii își împodobesc casele și gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar. În unele zone ale țării, se dansează jocul Călușărilor, despre care se spune că apară oamenii, vitele și recoltele de influențele negative.

În această zi, tinerii care urmează sa se căsătorească împletesc coronițe din spice de grâu și flori de câmp pe care le poartă în ziua cununiei.

De asemenea, creștinii sfințesc ramuri de tei, soc șimur, pe care le folosesc apoi ca leacuri în tot restul anului.

Despre ramurile de tei se spune că feresc gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Ramurile se sfințesc la Biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial
15:15 - Horațiu Potra, mercenarul apropiat de Călin Georgescu, lăsat liber. A scăpat de controlul judiciar. Decizia nu mai poate fi contestată