"A greși nu este omenește". Dor Geta Popescu, înainte să moară în avalanșa din Retezat: În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima! (VIDEO)

"A greși nu este omenește". Dor Geta Popescu, înainte să moară în avalanșa din Retezat: În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima! (VIDEO)

Dor Geta Popescu, copilul de aur al alpinismului românesc, moartă în avlanșa de sâmbătă din Retezat, vorbea într-o conferință în 2015, pe când avea doar 11 ani, despre “eșuarea responsabilă”.

Micuța sportivă a povestit despre un moment greu din cariera sa, acela de a se întoarce din drum și de a rata un nou record European, pentru a nu-și pune viața în pericol.

Ea considera că “a greși nu e omenește” și încuraja expedițiile făcute cu responsabilitate.

"A greși nu este omenește". dor Geta Popescu, într-o înregistrare mai veche: În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima!

#DIRECT_ONE_hflec8#

VIDEO TEDx Talks

"Știu că trebuie să fiu atentă în fiecare moment, la fiecare mișcare și pas. În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima. Pare periculos, nu?

Dar ce ar fi ca un chirurg, chiar când lucrează la tine, să se gândească că a greși e omenește?

A greși nu e omenește.

Dacă fac totul fără greșeală, dacă-mi aleg corect antrenamentele și traseele, nici eșecul nu e ceva posibil.

La expediția din 2014, totul era organizat bine, dar erau minus 15 grade. Eu am plecat cu niște bocanci nepotriviți, doar pentru că erau mai ușori, deși toți mă sfătuiseră să nu fac așa. La un moment dat, îmi dau seama că picioarele încep să-mi înghețe. Nu-mi mai simțeam degetele și mă gândeam să renunț, dar îmi ziceam că trebuie să continui. Pe la 5 dimineața m-am gândit că-mi îngheață și-mi cad degetele. Pentru că nu aveam bocancii adecvați, am luat hotărârea de a mă întoarce. Picioarele și-au revenit, cu durere și frică de a le vedea albe și umflate.

A fost greu să mă înțeleg cu mine. Ratasem!

În continuare cred că a greși nu este omenește și a te băga într-o treabă pe principiul “poți să o faci, ai încredere în tine, dacă vrei poți” e o mare greșeală.

Eșuează responsabil, trăiește la altitudine”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:06 - Ce legătură există între România și cutremurul din Turcia: România stă cel mai prost din Europa la asigurările împotriva dezastrelor, daunele ar ajunge la miliarde de euro
11:03 - Acuzații de plagiat la vârful politicii austriece: „A copiat pagini întregi, fără citate!”
10:47 - Femeie reținută de DNA Timișoara: Ea ar fi cerut aproape 100.000 de euro după ce a pretins că are influență asupra mai multor persoane, inclusiv asupra unui europarlamentar, și poate rezolva mai multe angajări
10:43 - Târgoviște: un bărbat este căutat de polițiști, după ce a furat două capace de oglinzi retrovizoare dintr-o parcare
10:33 - După soarele de la Dubai, Halep s-a bucurat de zăpadă alături de o apreciată saxofonistă
10:26 - Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
10:25 - Bancnotele euro care vor dispărea din circulație după ce autoritățile au constatat că sunt uşor de falsificat
10:20 - Argentina, devenită „noul Miami” al rușilor: zilnic vin cel puțin 30 de femei însărcinate și bogate pentru a naște. De ce se întâmplă asta
10:04 - Ninsorile și ploile complică misiunile de salvare a victimelor cutremurului dar și circulația în anumite zone din Turcia
09:57 - Rareş Bogdan cere Ministerului Finanţelor să vină cu explicații în cazul OMV Petrom, „altfel părem o ţară bananieră”: „Un om care are un chioşc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”