Dor Geta Popescu, copilul de aur al alpinismului românesc, moartă în avlanșa de sâmbătă din Retezat, vorbea într-o conferință în 2015, pe când avea doar 11 ani, despre “eșuarea responsabilă”.
Micuța sportivă a povestit despre un moment greu din cariera sa, acela de a se întoarce din drum și de a rata un nou record European, pentru a nu-și pune viața în pericol.
Ea considera că “a greși nu e omenește” și încuraja expedițiile făcute cu responsabilitate.
"A greși nu este omenește". dor Geta Popescu, într-o înregistrare mai veche: În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima!
#DIRECT_ONE_hflec8#
VIDEO TEDx Talks
"Știu că trebuie să fiu atentă în fiecare moment, la fiecare mișcare și pas. În alpinism și escaladă nu există greșeală mică. Orice greșeală poate fi ultima. Pare periculos, nu?
Dar ce ar fi ca un chirurg, chiar când lucrează la tine, să se gândească că a greși e omenește?
A greși nu e omenește.
Dacă fac totul fără greșeală, dacă-mi aleg corect antrenamentele și traseele, nici eșecul nu e ceva posibil.
La expediția din 2014, totul era organizat bine, dar erau minus 15 grade. Eu am plecat cu niște bocanci nepotriviți, doar pentru că erau mai ușori, deși toți mă sfătuiseră să nu fac așa. La un moment dat, îmi dau seama că picioarele încep să-mi înghețe. Nu-mi mai simțeam degetele și mă gândeam să renunț, dar îmi ziceam că trebuie să continui. Pe la 5 dimineața m-am gândit că-mi îngheață și-mi cad degetele. Pentru că nu aveam bocancii adecvați, am luat hotărârea de a mă întoarce. Picioarele și-au revenit, cu durere și frică de a le vedea albe și umflate.
A fost greu să mă înțeleg cu mine. Ratasem!
În continuare cred că a greși nu este omenește și a te băga într-o treabă pe principiul “poți să o faci, ai încredere în tine, dacă vrei poți” e o mare greșeală.
Eșuează responsabil, trăiește la altitudine”