Adrian Chesnoiu: La producția de cartofi avem probleme în a asigura necesarul de consum intern. Fermierii spun că un procent însemnat se importă / Prețul a crescut foarte mult în ultimii ani (VIDEO)

Adrian Chesnoiu: La producția de cartofi avem probleme în a asigura necesarul de consum intern. Fermierii spun că un procent însemnat se importă / Prețul a crescut foarte mult în ultimii ani (VIDEO)
Foto: Facebook @ Adrian Ionuț Chesnoiu

În ceea ce privește producția de cartofi, România are probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, marți, pe B1 TV, la News Pass cu Laura Chiriac, unde a anunțat mai multe programe, printre care și unul pentru susținerea producției de cartofi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: „Toate programele la nivelul Ministerului Agriculturii pleacă de la deficitele de balanță comercială pe tipuri de produse unde vedem că avem dezechilibre”

„Usturoiul era deja un program care a fost pornit în anii trecuți și a dat roade, deja puteți să observați și dumneavoastră dacă mergeți în marile lanțuri de magazine, puteți vedea usturoi românesc tot mai prezent pe rafturile magazinelor. E un program care a dat roade, trebuie continuat. De cealaltă parte, la producția de cartofi, vedem că avem probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern”, a declarat oficialul.

Programul de susținere a cartofului va fi complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare prin viitorul Program național strategic, a explicat Adrian Chesnoiu.

„Chiar am văzut declarațiile reprezentanților fermierilor că un procent destul de însemnat de cartofi se importă, și atunci trebuie să venim cu acest program nou de susținere a producției de cartofi, urmând să îl facem complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare a cartofului prin viitorul Program național strategic, pentru că trebuie să avem o gândire strategică pentru viitor. Lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta, nu se pot schimba într-o noapte, dar dacă aceste programe sunt coerente și sunt evaluate din perspectiva impactului în piață, atunci cu siguranță vom avea rezultate”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă are vreo explicație pentru creșterea prețului la cartofi, el a afirmat: „Crește prețul acelei materii prime sau acelui produs care nu este suficient pe o piață în creștere, adică cererea a fost mai mare decât oferta de cartofi și atunci prețul, fiind importat, a crescut foarte mult în ultimii ani. Nu mai vorbim de tehnologia de producție, că aici vorbim de tratamente fitosanitare, de materii prime, de inputuri, de fertilizanți, care toate s-au scumpit ca urmare a creșterii la energie și gaze”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`