Adrian Streinu Cercel: Ne aşteptăm ca numărul pacienţilor COVID să crească. Rezultatele restricţiilor se văd în medie după 6 săptămâni (VIDEO)

Adrian Streinu Cercel: Ne aşteptăm ca numărul pacienţilor COVID să crească. Rezultatele restricţiilor se văd în medie după 6 săptămâni (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Streinu Cercel a declarat că medicii se aşteaptă ca numărul pacienților COVID-19 să crească în perioada următoare. Medicul a mai susținut că efectele restricţiilor care vor intra în vigoare de luni se vor vedea abia după şase săptămâni.

Adrian Streinu Cercel, despre evoluția crizei COVID în România

„La rata de transmitere pe care o avem, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească. Asta reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, acum e de 1 spre 10. Deci la nivelul fiecărei persoane care e pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie”, a explicat Adrian Streinu Cercel, duminică, într-o conferinţă în cadrul Maratonului vaccinării de la Bucureşti.

Acesta a mai afirmat că efectele restricţiilor se vor vedea peste şase săptămâni.

„Rezultatele unor astfel de restricţii se văd în medie după şase săptămâni. E uşor de calculat: luaţi în calcul o incubaţie de circa 14 zile, la care se mai pune încă o săptămână, deci 21 de zile, interval în care vezi care e dinamica infectărilor. Asta se multiplică cu un coeficient şi undeva la şase săptămâni ar trebui să fim pe o pantă net descendentă. Acum suntem spre un platou”, a mai afirmat Adrian Streinu Cercel.