Aeronava lui Nicolae Ceaușescu, donată Muzeului Aviației Române de un american care o câștigase la o licitație. ROMBAC 1-11 e primul și singurul avion de pasageri construit în România (FOTO)

Aeronava lui Nicolae Ceaușescu, donată Muzeului Aviației Române de un american care o câștigase la o licitație. ROMBAC 1-11 e primul și singurul avion de pasageri construit în România (FOTO)
Fabricată în 1986, aeronava ROMBAC 1-11 este primul și singurul avion de pasageri construit în România. Foto: Facebook @ Forțele Aeriene România / Radu Postelnicu

Muzeul Național al Aviației Române a primit miercuri în patrimoniu aeronava ROMBAC 1-11, care a fost fabricată în 1986 și a fost folosită pentru zborurile lui Nicolae Ceaușescu. Avionul a fost donat de un cetățean american, care o câștigase la o licitație în 2021.

Aeronava ROMBAC 1-11, folosită de Nicolae Ceaușescu, a fost donată Muzeului Aviației Române de un american

„Muzeul Național al Aviației Române a primit în patrimoniu, astăzi, 28 iulie, aeronava ROMBAC 1-11 cu numărul de înmatriculare YR-BRE, în cadrul unei ceremonii de predare-primire care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian. Aeronava, fabricată în anul 1986, care a deservit Administraţia Prezidenţială o lungă perioadă de timp, fusese adjudecată, în acest an, de cetăţeanul american Brian Hyndman în urma licitaţiei organizate de Casa de licitaţii ARTMARK”, au declarat Forțele Aeriene Române.

aeronava-rombac-1-11
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române / Radu Postelnicu

Potrivit Forțelor Aeriene, proprietarul a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

aeronava-rombac-1-11
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române / Radu Postelnicu

„Având în vedere că avionul, clasat ca bun cultural mobil de tezaur naţional de Ministerul Culturii, nu poate deveni operațional, Statul Major al Forţelor Aeriene va asigura măsurile necesare în vederea preluării, întreţinerii şi conservării aeronavei. La ceremonia de astăzi au participat, împreună cu reprezentanți ai Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrii ai Casei de licitaţii ARTMARK și ai lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA”, au mai precizat Forțele Aeriene Române.

Ultima oră
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat