Alexandru Rafila, noi informații despre certificatul COVID: Când va fi introdus și când nu va mai fi obligatoriu

Alexandru Rafila, noi informații despre certificatul COVID: Când va fi introdus și când nu va mai fi obligatoriu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a venit cu noi informații despre noul proiect de lege privind certificatul verde COVID. Ministrul și-a exprimat speranța că legea va fi adoptată în Parlament chiar luna aceasta.

Rafila, despre legea certificatului COVID

„E un certificat temporar care e introdus după trei săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. Acest indice deoarece, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document trebuia introdus la începutul lunii august și în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită și, în perioade de creștere a numărului de ifecători, măsurile au fost relaxate”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ministrul a mai spus că documentul nu va mai fi obligatoriu din momentul în care „avem o perioadă de trei săptămâni de descreștere (…) și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. 1, această valoare a fost discutată”.

Rafila speră ca legea certificatului COVID să fie adoptată luna aceasta. Ce spune Cîțu

Anterior, Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța că Parlamentul va adopta acest proiect de lege până la finele anului.

Rafila a anunțat că există draftul privind acest nou proiect în condițiile în care în Parlament mai există o inițiativă legislativă privind certificatul COVID. Acest proiect mai vechi a picat la Senat și de mai bine de o lună se află la Camera Deputaților, dar încă nu a fost votat.

De celalaltă parte, Florin Cîțu, președintele PNL, consideră că introducerea în circuitul legislativ a unui nou proiect de lege nu va face decât să întârzie impunerea certificatului COVID.

„Opinia mea personală este că o variantă nouă va întârzia implementarea certificatului verde. Sper să mă înșel, sper să n-am dreptate, sper să fie o variantă care să treacă imediat prin Parlament, dar experiența mea din ultimii ani din Parlamentul României îmi spune că s-ar putea să nu treacă foarte rapid”, a declarat Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe