Alimentul supranumit „aurul alb” i-a cucerit pe români. Ce îl deosebește de alte preparate similare

Alimentul supranumit „aurul alb” i-a cucerit pe români. Ce îl deosebește de alte preparate similare
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Nu mai este un secret pentru nimeni că slănina este vedetă pe mesele românilor, mai ales în sezonul rece. Consumată cu ceapă, brânză sau doar cu puţină pâine, alimentul este preferatul multora.

Slănina a fost în centrul unui festival care are loc zilele acestea la Cluj-Napoca. Atât cei care iubesc preparatul tradițional, cât și cei care doar au fost încercați de poftă, au șansa de a degusta o varietate de sortimente, mai clasice sau mai inedite, la „Slană Fest”. Printre ele, se numără și „aurul alb”, adică slănina de mangaliţa. Gustul autentic de slănină este nu doar că păstrat, dar și potențat, însă principala calitate o constituie beneficiile pe care le are pentru sănătate. Condiţia este să fie consumată cu măsură.

Diferența dintre slănina de mangaliță și alte tipuri de slănină

Slănina de mangaliţa a intrat în preferințele românilor, mai ales ale celor care caută să mănânce ceva bun, dar şi sănătos. Nivelul de colesterol este mult mai scăzut decât în cazul altor preparate similare.

„O slănină bună, ca să fie reuşită, trebuie sărată 6-7 săptămâni. Fagul este baza la slănină să dea un gust bun”, a explicat Mihai, producător artizanal, pentru Observator News.

Petru este un crescător de porci de Mangaliță din Sânmărtin. Face asta de deja două decenii.

„Mangaliţa este un porc mediteran, un porc de slănină, de grăsime. Diferenţa este că colesterolul este mai bun”, a spus Petru, producător artizanal.

Prețul slăninei de mangaliță

Deşi o credință a bătrânilor spune că slănina de calitate e „medicament”, nutriţioniştii ne atrag atenţia că în cantităţi mari poate face mai mult rău decât bine.

„Slănina poate fi inclusă într-o alimentaţie sănătoasă ca o gustare ocazională, ca o plăcere nevinovată. Cu toate acestea, trebuie să reţinem: Slănina este alcătuită din grăsimi saturate, acele grăsimi nesănătoase, care, consumate în exces pot duce la boli cardiovasculare”, a spus diana Crişan, dietetician.

Un kilogram de slănină de mangaliţa costă între 60 şi 100 de lei, dublu față de alte slăninuțe.

Târgul „Slana Fest” de la Cluj Napoca rămâne deschis până duminică, atunci când va fi premiată cea mai bună slănină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`