Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)

Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)
Alin Stoica, prefectul Capitalei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a declarat că atât Romprest, cât și Brai-Cata, noua firmă contractată de Primăria Sectorului 1 pentru colectarea deșeurilor, se ocupă de strângerea gunoaielor de pe raza acestui sector. Efectele nu se văd chiar acum deoarece cantitatea de deșeuri ce trebuie colectată e foarte mare.

Stoica a mai precizat că monitorizează situația, are zilnic discuții atât cu Romprest, cât și cu Primăria Sectorului 1 și că este implicată și Poliția, pe partea de prevenție. Prefectul Capitalei a mai declarat că vrea să vadă cât mai curând că se dau amenzi exemplare, deoarece nu este corect ca oamenii să arunce deșeurile pe domeniul public, apoi tot ei să se plângă de mizerie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alin Stoica, despre criza deșeurilor din Sectorul 1

„Măsurile deja au fost stabilite și acum se acționează pe stradă, se ridică gunoaiele. Evident că nu se poate rezolva într-o singură zi, având în vedere acumularea de deșeuri, dar capacitatea a fost sporită și urmărim în fiecare zi evoluția. Avem întâlniri cu Romprest și cu Primăria Sectorului 1 în fiecare zi, așa încât să mergem pe toate căile posible pentru a rezolva situația”, a declarat Alin Stoica, pentru B1 TV.

Întrebat dacă crede că astăzi Consiliul Local va vota pentru rezilierea contractului cu Romprest, prefectul a răspuns: „Acesta e apanajul autorității locale, să ia decizii cu privire la contractele pe care dânșii le încheie pentru gestionarea serviciilor de la nivel local. EE libertatea lor de a decide ce doresc”.

Prefectul Capitalei a vorbit apoi despre prevenție: „Ambele firme ridică, și Romprest și firma contractată de curând de Primăria Sectorului 1. Ambele ridică gunoaiele, Poliția a intensificat controalele, are și sprijinul Poliției Naționale. Dacă va fi nevoie, vom solicita sprijinul și Polițiilor Locale din celelalte sectoare, așa încât să avem o acțiune concertată, adică și pe partea de creștere a capacității de strângere a gunoaielor, și pe partea de prevenire a abandonării deșeurilor că, de fapt, aici e problema. Sunt foarte multe deșeuri abandonate necontrolat pe spațiile pubice, adică nu au fost plătite de cei care produc deșeuri”.

Întrebat dacă crede că oamenii au vreo vină pentru mizeria din Sectorul 1, Alin Stoica a răspuns: „Eu sper să vedem cât mai curând amenzi exemplare pentru asemenea comportamente. Nu e normal să aruncăm pe domeniul public gunoaiele, trebuie să avem contract cu firma specializată pentru preluarea acestor deșeuri și prelucrarea lor conform legii. Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică corespunzătoare”.

Întrebat cum vede decizia PSD de a ataca în instanță decizia privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, prefectul Capitalei a răspuns: „Demersul lor e constituțional. Orice cetățean are acces la Justiței și poate cere legalitatea actelor pe care le emite autoritatea. E un demers perfect constituțional și așteptăm ca instanța să se pronunțe”.