Pe lângă cetățenii încorporabili sau rezerviști, și rezerviștii voluntari riscă amenzi de până la 8.160 de lei dacă refuză ordinul de chemare sau nu se prezintă la timp la centrul militar, în cazul instituirii stării de urgenţă, de asediu sau de război, prevede un proiect de lege aflat în dezbatere publică. Acesta ar urma să schimbe actuala legislație privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Români încorporabili, respectiv bărbații de până la 35 de ani, și rezerviștii aflați temporar în afara granițelor vor trebui să se prezinte, în cazul în care se declară stare de asediu, de mobilizare sau război, la centrele militare din țară în cel mult două săptămâni, prevede proiectul. Și cei cu domiciliul în străinătate vor trebui să se prezinte în cel mult 15 zile de la notificarea lor, la centrele militare de care aparțin, informează ziare.com.
De asemenea, potrivit proiectului, pe lângă cetățenii încorporabili – bărbaţii cu vârste între 20 şi 35 de ani – și rezerviști și rezerviștii voluntari vor primi amenzi dacă nu respectă unele reguli, informează avocatnet.ro.
Amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau două puncte, care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, adică, în prezent, 510 lei) pentru:
Cu aceleași valori poate fi amendată acum neprezentarea, în termen de o lună, în vederea luării în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au schimbat domiciliul, dar această prevedere urmează să fie eliminată din Legea 446/2006.
Amenzi de la 2 la 6 puncte, adică între 1.020 și 3.060 de lei în prezent, pentru:
Amenzi între 2.040 și 4.080 de lei (4-8 puncte) pentru:
Amenzi între 4.080 și 8.160 de lei (8-16 puncte) pentru: