INSP: Acoperirea vaccinală anti-COVID nu depășeșe 40% la nicio grupă de vârstă. Următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial. Reintroducerea unor restricții nu poate fi exclusă

INSP: Acoperirea vaccinală anti-COVID nu depășeșe 40% la nicio grupă de vârstă. Următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi substanțial. Reintroducerea unor restricții nu poate fi exclusă
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAEVENIMENT

Dacă în România situația este stabilă, controlul epidemiei este îngreunat la nivel internațional în bună măsură din cauza apariției unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2, arată o analiză elaborată de INSP privind evaluarea situației și perspectivele evoluției la momentul 14 iulie 2021.

Analiza INSP poate fi consultată integral AICI

Analiză INSP despre situația epidemiologică și perspectivele de evoluție la momentul 14 iulie

INSP notează că, potrivit datelor din platforma de prognoză europeană, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 și 200 de cazuri nou confirmate în fiecare zi.

După depășirea vârfului epidemic, la momentul 14 iulie situația COVID-19 era pe un trend descendent în ultimele 60 de zile consecutive, iar numărul de cazuri confirmate se stabilizase în jurul bornei de 40 pe zi.

La cel mai recent bilanț epidemiologic, cel din 21 iulie, au fost raportate peste 100 de îmbolnăviri nou depistate.

„Vaccinarea trebuie să se afle în continuare în centrul strategiei de gestionare a COVID-19, scopul campaniei de vaccinare fiind de a reduce numărul îmbolnăvirilor, deceselor și spitalizărilor. Prin vaccinare, mai puține persoane vor dezvolta boala COVID-19 iar cei care o fac sunt mult mai puțin susceptibili de a fi spitalizați sau de a deceda. Cu toate acestea, nu toți cei cărora le este destinat vaccinul îl vor face și există unele categorii populaționale, cum ar fi copiii, pentru care vaccinul nu este încă autorizat. Chiar și atunci când sunt vaccinați, există încă șansa ca persoanele să contracteze virusul și să-l transmită. Niciun vaccin nu este 100% eficient și, la fel ca toate virusurile, Sars Cov 2 poate dezvolta mutații”, se arată în analiza INSP.

Potrivit INSP, până la momentul 14 iulie, acoperirea vaccinală nu depășea 40% la nicio grupă de vârstă. În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie doar una din trei persoane eligibile a ales să se vaccineze împotriva COVID-19.

În doar 2,3% din unitățile administrativ-teritoriale ale României se înregistrează acoperiri vaccinale ce depășesc 30%.

„Locuitorii din zonele urbane sunt mai predispuși să participe la comportamente preventive decât locuitorii din mediul rural. Aglomerarea poate favoriza răspândirea bolii, dar diferențele în ceea ce privește măsurile de prevenție, accesul la asistență medicală și datele demografice o pot limita. În zonele rurale, cele mai multe șanse de transmitere a infecției pot apărea în urma unor evenimente comune (nunți, botezuri, evenimente ale comunității etc.). De asemenea, persoanele din mediul rural au mai puține șanse să se adreseze spre diagnosticul de laborator sau să solicite ajutor medical atunci când se simt rău, iar profesioniștii din domeniul medical din zonele rurale sunt mai puțin capabili să diagnosticheze, să raporteze și să trateze cu exactitate cazurile de infecție”, se mai arată în analiza INSP.

„Următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”, mai spun specialiștii care consideră, prin urmare, că „nu se va putea exclude posibilitatea de reinstituire a restricțiilor”.