Anchetă: Rromii erau discriminaţi și când dădeau şpagă pentru a obține permisul de conducere

Anchetă: Rromii erau discriminaţi și când dădeau şpagă pentru a obține permisul de conducere
Foto: stirileprotv.ro

Rromii erau discriminaţi când dădeau şpagă pentru a obține permisul de conducere. Cel puţin asta reiese din înregistrările pe care le au procurorii cu instructorii auto. Pentru a obţine fraudulos permisul, suma era de 300 de euro. În cazul unui rrom, suma creştea. Explicaţia a venit tot de la un instructor, informează Adevărul, citat de B1 TV. Examinatorii se temeau că aceştia se lăudau cu obţinerea permisului şi, ca atare, îi taxau în plus.

Preţul minim pentru a trece proba practică şi a obţine fraudulos permisul de conducere era de 300 de euro, potrivit celei mai recente anchete în care sunt implicate 87 de persoane. Cu toate acestea, şpaga putea creşte în patru cazuri: pentru candidaţii de etnie romă, pentru candidaţii care au fost condamnaţi, la examenul pentru redobândirea permisului, sau pentru elevii ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii.

Nicolae Ştefan, unul dintre instructorii auto care intermedia şpaga între poliţişti şi candidaţi, a fost filmat când explica cum funcţiona totul.

”La mata e problemă că scrie redobândire, aia e…Ăăă… să zicem aşa că e o lege nescrisă pentru ţigani, redobândire… Da? Mulţi dintre ei vin şi spun, , că nu face ură de rasă… nu faci rasism, se pedepseşte în ziua de astăzi. Să ştiţi că se pedepseşte… rasismul”, explica unui candidat, cum stă totul, instructorul auto. „Pune-i lui 50 de lei în plus, dracu… 50 de lei… la cazier”.

Un alt instructor auto, Ion Citireag, a explicat în faţa procurorilor de la Parchetul Capitalei de ce în cazurile romilor se percepea o şpagă mai mare: ”Examinatorii percepeau o sumă mai mare întrucât exista un risc mai mare ca aceştia să vorbească/să se laude cu privire la faptul că au obţinut permisul fraudulos”.

Iar un alt instructor, Gheorghe Iliescu, îi învăţa pe candidaţi să nu recunoască nimic dacă vreodată vor fi chemaţi la audieri.

”Simt că mâine vă cheamă la DGA să daţi cu subsemnatul… să nu vă mănânce să spuneţi: da domne m-am dus, am dat. Nu ştiţi nimic!!! Nu vă apucaţi că ştiţi cum zice ăştia: domne vă recuperaţi banii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe