Andreea Moldovan, despre noile cazuri de infectare cu tulpina britanică: Două dintre ele aparțin focarului din școală, al treilea nu este din acest focar / Câte laboratoare de secvențiere genetică există acum în România (VIDEO)

Andreea Moldovan, despre noile cazuri de infectare cu tulpina britanică: Două dintre ele aparțin focarului din școală, al treilea nu este din acest focar / Câte laboratoare de secvențiere genetică există acum în România (VIDEO)

Andreea Moldovan, secretar de stat din Ministerul Sănătății, a făcut o serie de precizări cu privire la cele trei noi cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, confirmate în România. Doi dintre pacienți fac parte din focarul de la Școala 28 din București. A treia persoană este o tânără care se află în carantină și pentru care s-a făcut secvențierea genetică după ce la probele prelevate au apărut niște suspiciuni. În total, opt persoane sunt sunt confirmate, la nivel național, ca fiind infectate cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie.

Precizările secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldova, despre noile cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie

”Sunt încă trei teste de secvențiere de astăzi, două dintre ele aparțin focarului din școală, un test este nou, la o persoană care nu aparține acestui focar. Este o persoană tânără, am luat legătura telefonic cu dânsa, este în stare generală bună, carantinată la domiciliu împreună cu prietenul, de asemenea, confirmat pozitiv. (…) Testarea s-a făcut în cazul ambelor persoane în aceeași unitate medicală. Testul doamnei a ridicat suspiciunea tulpinii din Marea Britanie, drept pentru care s-a procedat mai departe la secvențiere. Urmează să se facă ancheta în focar”, a explicat Andreea Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă.

Andreea Moldovan, despre noile cazuri de infectare cu tulpina britanică: Două dintre ele aparțin focarului din școală, al treilea nu este din acest focar / Câte laboratoare de secvențiere genetică există acum în România

Prezent în aceeași conferință, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost întrebat dacă se ia în calcul extindere numărului de laboratoare unde se poate face secvențierea genetică.

”Luăm în calcul un program pentru o mai bună finanțare a acestor laboratoare, respectiv a capacității României de a detecta aceste noi tulpini”, a răspuns Voiculescu.

Andreea Moldovan:Deocamdată sunt trei laboratoare care fac secvențiere genetică în România

De asemenea, întrebată câte centre pentru secvențiere genetică există, în acest moment, în România, Andreea Moldovan a răspuns: ”Aceasta tehnică de secvențiere este una extrem de laborioasă, a diagnosticului molecular, care se face în completarea acestuia. Necesitî, în primul rând, o aparatură suplimentară de testare și un personal medicalcare să aibă expriență în această problemă. Există un risc foarte mare ca testele să nu fie prelucrate corect și atunci valoarea șor informațională să fie insuficientă.

Am procedat la catagrafierea laboratoarelor care pot să facă secvențierea, a celor care fac secvențierea și a celor care ar dori să facă în viitorul apropiat. Decizia se va lua pornind de la aceste date de evaluare. Este important să înțelegem că este o analiză care se face atunci când există indicații, se face doar în centre cu experiență să dotare corespunzătoare și atunci nu este un sens să facem foarte multe laboratoare în multe regiuni sau orașe. Este important ca cele care vor fi să fie capabile să prelucreze această analiză în condiții optime de siguranță.

Deocamdată sunt trei laboratoare care fac astfel de testări, numărul acestora poate să crească. Este un proces de evaluare făcut de experții în domeniul biologiei moleculare și de la care așteptăm răspunsuri”.