Andrei Baciu: Fiecare zi pe care o pierdem în cursa vaccinării se traduce în decese. De Paște, să-i sunăm pe cei dragi și să-i îndemnăm să se vaccineze împotriva COVID-19 (VIDEO)

Andrei Baciu: Fiecare zi pe care o pierdem în cursa vaccinării se traduce în decese. De Paște, să-i sunăm pe cei dragi și să-i îndemnăm să se vaccineze împotriva COVID-19 (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Andrei Baciu,secretar de statînMinisterul Sănătăţii, a vorbit miercuri seară, în platoul emisiunii „Actualitatea” prezentată deTudor Mușat, pe B1 TV, despre eficiența campaniei de vaccinare împotriva COVID-19și ridicarea restricțiilor, odată cu atingerea bornelor importante.

Întrebat despre motivația pe care ministerul trebui să o ofereromânilor pentru a se vaccina, Baciu a spus că fiecare dintre noi ar trebui să vadă în imunizare un pas mai aproape de sfârșitul pandemiei.

„Când se atinge imunitatea colectiva, practic virusul nu se mai transmite ca acum, deci nu va mai fi nevoie de restricțiile care opresc acum transmiterea. Pentru ce ne vaccinăm? Pentru a încheia pandemia. E singura soluție”, a spus secretarul de stat.

În ceea ce privește relaxarea restricțiilor de la 1 iunie, așa cum premierul Florin Cîțu a promis, Andrei Baciu a afirmat că termenul este relativ și depinde de situația epidemilogică de la acel moment.

„În atingerea obiectivului de vaccinare de 70%, adică 10,4 milioane de persoane, în septembrie sunt și borne importante pe care le atingi mai devreme, care vin un progres al campaniei de vaccinare. Transmiterea comunitară, numărul de cazuri noi este cea care dictează setul de măsuri.

Când ai 30-40% din populație vaccinată, se simte la nivel de transmitere in comunitate, nu mai vorbesc de 70% cand se încheie transmiterea comunitară.

Fiecare zi pe care o pierdem în această cursă a vaccinării are costuri care se traduce in decese care încep să fie evitabile. Mai este și pericolul variantelor emergente.

Să facem un exercițiu: vin SărbătorilePascale, avem o listă de oameni apropiați cărora le dam cate un mesaj, o urare. Hai să facem același lucru cu privire la vaccinare. Hai să-i sprijinim, să-i programam, să le explicăm de ce trebuie să ne vaccinăm”, a spus Andrei Baciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)