ANM: Cod galben de vânt și vijelii pentru 28 de județe

ANM: Cod galben de vânt și vijelii pentru 28 de județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare cod galben de vijelii valabilă joi de la ora 6:00 până la 23:00.

28 de județe dinsudul Banatului, nordul Crişanei, în Maramureş şi Transilvania, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei,sunt vizate de intensificări ale vântului de până la 55 – 65 km/h, iar în zona de munte, între 60 și 100 km pe oră.

Sub incidența prognozei intră județeleTulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ. Suceava, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş.

Ce presupunalertele meteorologice bazate pe coduri de culoare?

ANM emite alerte pentru pentru anumite regiunidin țaără, bazate pe culori, care reflectă gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc.

Culorile, în ordinea severității fenomenelor sunt verde, galben, portocaliu sau roșu.

Codul verde nu anunțăfenomene meteorologice periculoase, cel galben apare atunci când au loc fenomenele meteorologice obișnuitepentru perioada sau zonarespectivă(averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate), dar care care pot deveni, temporar, periculoase.

Codul portocaliu indică condiții meteopericuloase, crescute ca intensitate, cum ar fi vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă.

Alerta de cod roșu prognozează evenimente naturale foarte periculoase şi cu efecte dezastruoase, de la vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă.

Omasă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană a ajuns pe teritoriul României, luni seară, iar marți mai mulți șoferi din Botoșani au reușit să surprindă fenomenul neobisnuit pentru țara noastră.

Furtună de nisip în România,în această săptămână

Omasă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană a ajuns pe teritoriul României, luni seară, iar marți mai mulți șoferi din Botoșani au reușit să surprindă fenomenul neobisnuit pentru țara noastră.

Anul 2020 ar putea fi cel mai canicularde până acum

Meteorologii anunță că 2020 ar pute înregistra cele mai ridicate temperaturi de până acum, depășind chiar și recordul stabilit în urmă cu 4 ani. Temperaturile pentru anul în curs se anunță caniculare, fiind cu până la 75% mai mari față de cele din 2016.

The US National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA este de părere că există șanse de 75% ca 2020 să înregistreze temperaturi caniculare, fiind cel mai călduros an de la începutul măsurătorilor. Mai mult decât atât, agenția americană a declarat că există șanse de 99,9% 2020 să fie unul dintre pirmii cinci ani în care au fost înregistrate temperaturi record.

Potrivit sursei citate anterior, agenția americană urmărește îndeaproape recordul stabilit în 2016, în timpul unui fenomen „El Nino” în care mercurul din termometre a indicat temperaturi ridicate, iar mai apoi a coborât rapid la temperaturi normale.

Un calcul separat, realizat de către Gavin Schmidt, director al Institutului Nasa Goddard pentru Studii Spațiale din New York, indică șanse de 60% ca în acest an să se stabilească un nou record privind temperaturile, relatează The Guardian.

În același timp, The Met Office indică o probabilitate de 50% ca anul 2020 să înregistreze un nou record privind cele mai ridicate temperaturi. Totodată, instituția britanică este de părere că 2020 se va încadra în rândul anilor caniculari, ce au început încă din 2015.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:49 - Quentin Tarantino refuză să urmărească filmele „Dune” ale regizorului Denis Villeneuve pentru că „Nu am nevoie să văd din nou acea poveste, este un remake după altul”
15:36 - Regele Felipe al VI-lea și alți membri ai Casei regale a Spaniei au fost împroșcați cu noroi și li s-a strigat „Asasinilor”, în timp ce vizitau Valencia, afectată de inundații
15:07 - Prezența la vot la 14:00, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, mai mare decât în primul tur: Peste 1 milion de moldoveni au votat. Ce au declarat Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo după ce au ieși din secțiile de votare
14:53 - În „capitala Americii Arabe” din Michigan, SUA, alegătorii plănuiesc să o pedepsească pe Harris pentru războaiele Israelului din Gaza și Liban
14:15 - 14 copii au murit și 34 de persoane au fost rănite după ce un fulger a lovit o biserică dintr-o tabără de refugiați din Uganda
13:27 - În timp ce fermele mici au dat faliment, miliardarii au primit 3 miliarde EUR din subvențiile UE pentru agricultură. Printre beneficiari sunt și companii deținute de fostul premier ceh Andrej Babiš
12:56 - Tumoare de 30 kg, extirpată din abdomenul unei femei de 75 de ani din Italia: „Niciodată nu am mai văzut aşa ceva”
12:42 - Doi pui de urs polar s-au născut la o grădină zoologică din Germania. Din păcate există riscul ca aceștia să nu supraviețuiască
12:18 - Mai mulți moldoveni din Rusia s-au îndreptat spre Minsk pentru a vota la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova
11:53 - Alegerile pot fi validate: Câți alegători au votat până la ora 11:30, în turul II al prezidențialelor. Cozi imense la o secție de votare din București