Apa potabilă, raționalizată în mai multe localități / Tot mai mulți români fac economie din proprie inițiativă: „E o chestie de bun simț, nu trebuie să-ți spună cineva din guvern” (VIDEO)

Apa potabilă, raționalizată în mai multe localități / Tot mai mulți români fac economie din proprie inițiativă: „E o chestie de bun simț, nu trebuie să-ți spună cineva din guvern” (VIDEO)
Foto: Pixabay

Temperaturile ridicate și seceta extremă sunt resimțite în toată țara, iar autoritățile se pregătesc pentru ce e mai rău. Mai multe localități au decis deja să restricționeze consumul de apă. Astfel, se vor impune limite atunci când vine vorba de furnizarea apei potabile, iar oamenilor li se va distribui apă doar câteva ore pe zi, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Ștefan Pășcuță. De altfel, tot mai mulți români spun că fac economii când vine vorba de consumul de apă.

Apa e raționalizată în mai multe localități

În județul Giurgiu, deoarece sunt probleme majore cu nivelul bazinelor de apă din mai multe localităţi, autoritatile au decis că localnicilor li se va dispune apa potabilă doar câteva ore pe zi.

Tot pe fondul temperaturilor extreme care sunt în creștere, în județul Alba au fost anunţate întreruperi în alimentarea cu apă a mai multor localităţi. Oamenii din oraşul, Abrud dar şi în alte șapte comune vor avea apă la robinet doar noaptea.

Nici în localităţile din jurul oraşului Ocna Mureş lucrurile nu stau prea bine deoarece va fi introdus un program de doar câteva ore dimineaţa şi seara. Iar întreruperea furnizării va avea loc și în localitatea Ungurei.

Cu aceleași probleme se vor confrunta și oamenii care locuiesc în patru localităţi din estul judeţului Braşov. Și aici sunt probleme din cauza scăderii cotei lacului Dopca, astfel că autoritățile sunt nevoite să furnizeze apa doar în timpul zilei.

Românii fac economii la consumul de apă

De altfel, seceta i-a determinat pe români să facă economii atunci când vine vorba de consumul de apă. În toată țara, oamenii au luat din proprie inițiativă măsuri și și-au schimbat obiceiurile de zi cu zi, pentru binele tuturor. Mulți aleg să facă dușuri mai scurte, în timp ce alții au renuntat să-și mai ude propriile grădini.

– Faci ceva pentru a raționaliza consumul de apă acasă?

– Da, încerc dimineața când mă spăl pe dinți să opresc apa. Și să folosesc cât mai puțin pentru lucuri care consumă excesiv.
– Așa face toata lumea în Europa, nu folosești apă pentru plante, pentru grădină. Trebuie să facem toti, nu trebuie să-ți spună cineva din guvern să faci, e o chestie de bun simț, după părerea mea.
– Toată lumea trebuie să înțeleaga acest lucru și să facă în așa manieră să consume cât mai puțin.

Alții, în schimb, spun că nu își schimbă obiceiurile pe fondul noilor recomandari.

– Stau mai puțin la duș pentru că nu e apă caldă, nu de alta, în rest nu fac ceva în mod special.

Culturile agricole, cele mai afectate de temperaturile extrem de mari

Afectați de caniculă sunt în special fermierii cărora li se recomandă să ia legătura cu Apele Române din județ pentru a putea utiliza în mod legal apa destinată irigării terenurilor.

Ministrul Mediului a declarat că cel mai probabil autoritățile vor înăspri restricțiile și că populația trebuie să înțeleagă faptul că este mai important ca oricând să consumăm rațional apa.

„Sfaturile sunt cunoscute, lumea a auzit despre ele, dar nu ne gândim în fiecare zi să nu facem baie în cadă, să folosim dușul pe un timp cât mai scurt și fără a beneficia de plăcerea deosebită de a sta minute în șir sub duș.De a nu mai lăsa apa sau robinetul deschis în momentul în care ne spălăm pe dinți, de a nu uita robinetul să curgă, când nu avem nevoie de apă. Sunt foarte multe metode”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Urmăriți B1TV.ro și pe