Apele Române: Este nevoie să folosim rațional resursele de apă astfel încât să fie suficiente pentru toți. Regim restricționat în 214 localități

Apele Române: Este nevoie să folosim rațional resursele de apă astfel încât să fie suficiente pentru toți. Regim restricționat în 214 localități
Foto simbol: Pixabay

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a transmis marți un comunicat de presă prin care amintește populației că este nevoie să folosim astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii.

Pe de altă parte, instituția spune că, deși rezerva de apă este în scădere, ea este suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

Alimentarea cu apă în regim centralizat, restricționată în 214 localități din țară

ANAR susține că echipele sale monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. În principalele 40 de lacuri, este disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere față de perioada anterioară.

„Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluția debitelor Dunării și a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere”, se arată în comunicatul ANAR.

Apele Române estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, va fi menținut un coeficient de umplere de peste 70%.

Totodată, instituția susține că în acest moment pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm), suficientă pentru funcționarea CNE.

 „În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat. Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate”, a precizat ANAR.

„În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri”, se mai arată în același comunicat.

La 19 dintre cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice s-au înregistrat debite mai mici decât minimulnecesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6).

ANAR face în continuare apel la calm și responsabilitate.

„Echipele Administrației Naționale «Apele Române» vor continua monitorizarea tuturor  sistemelor centralizate și descentralizate de alimentare cu apă autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor, asigurând în același timp gestionarea eficientă a necesarului de apă pentru toți beneficiarii în regim centralizat”, a mai spus instituția.

Urmăriți B1TV.ro și pe