Armata română a testat în premieră sistemul lansator de rachete HIMARS, la malul Mării Negre

Armata a testat, în premieră, sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS, în perioada 8-10 iunie, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

România a testat în premieră propriul sistem HIMARS

Potrivit MApN, tragerile au avut loc în marja exercițiilor «Unirea 22» și «Viforul 22», desfășurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice «Alexandru Ioan Cuza» în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operația de apărare a litoralului.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea «Capabilității de sprijin de foc indirect» aferentă programului de înzestrare «Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare» – HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Rachetele HIMARS, vitale pentru trupele ucrainene

C, hiar dacă există rachete HIMARS care pot lovi ținte aflate până la 300 de kilometri depărtare, Ucraina ar urma să primească echipamentele necesare efectuării de lovituri pe o distanță de maximum 80 de kilometri.

Statele Unite au promis un transfer anticipat al sistemelor americane de lansare multiplă HIMARS în Ucraina. Acest lucru a fost declarat de secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Politice, Colin Kahl, scrie Unian.

Pentagonul a plasat sistemle în Europa, pentru a asigura livrarea liberă, iar acum se așteaptă ca Biden să aprobe transferul lor în Ucraina. Înainte de utilizare, SUA va oferi instructaj personalului militar ucrainean.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`