Armata vrea să construiască un program pentru rezerviști voluntari. Virgil Bălăceanu: După acest serviciu, primesc pentru fiecare lună un salariu mediu pe economie. Rezerva care e în planurile de mobilizare, e îmbătrânită și nepregătită. E carne de tun, într-o situație de conflict (VIDEO)

Armata vrea să construiască un program pentru rezerviști voluntari. Virgil Bălăceanu: După acest serviciu, primesc pentru fiecare lună un salariu mediu pe economie. Rezerva care e în planurile de mobilizare, e îmbătrânită și nepregătită. E carne de tun, într-o situație de conflict (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Un avertisment lansat de Armata dă fiori reci românilor. Seful Statului Major al Armatei, Vlad Gheorghiță, a anunțat că este nevoie ca populația să fie pregătită pentru război, în cazul în care conflictul din Ucraina excaladează. Rusia nu se va opri aici, dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova”,  spune șeful Statului Major al Apărării.

Ce a spus șeful Statului Major al Apărării

“Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a spus Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Armatei.

Potrivit lui Vlad Gheorghiță, România nu poate sta liniștită în privința unui atac al Rusiei. Iar populația trebuie să se îngrijoreze și trebuie să fie pregătită pentru război.

„Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic.”, a mai spus șeful Statului Major al Armatei.

„În armata activă se vine în mod opțional, în mod individual, în mod voluntar”

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a comentat acest subiect în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

„Facem o diferență specifică. Primul ministru, domnul Marcel Ciolacu, spune că România nu va fi implicată într-un război. Șeful Apărării nu a spus că România va fi implicată într-un război. Vorbim de pregătirea pentru apărare. Termenul este de pregătire pentru război, atunci mă întreb eu, de ce vehiculăm în media principiile legate de industria de apărare la nivel NATO și la nivelul Uniunii Europene?

Noi luăm mesajul și îl iau pe cel al Uniunii Europene, se spune în mesajul Uniunii Europene – este nevoie ca industria de apărare a statelor NATO, vorbeam acum însă de statele Uniunii Europene, să treacă de la industria de apărare, la industrie de război. Ori dacă se folosește acest termen, nu este vorba de un război, care a început. Pregătirea la pace pentru un război elimină în mod considerabil ceea ce spunea primul ministru – implicarea într-un război -, iar începutul interviului, pe care dumneavoastră l-ați prezentat al șefului Apărării, spune Serviciul voluntar soldat în termen. Avem legea rezervistului voluntar, este rezervist voluntar. Avem de făcut, că e prevedere de lege, pregătire premilitară voluntară a tinerilor. Deci toate aceste activități sunt pe baza voluntariatului.

În armata activă se vine în mod opțional, în mod individual, în mod voluntar. Și pe structurile de rezervă sau pe activități de pregătire militară se vine în mod voluntar. Nu apare niciun caracter restrictiv, un caracter de impunere a legii cu privire la pregătirea rezervei Armatei României”, a spus Virgil Bălăceanu.

„Rezerva Armatei României, cea care este în planurile de mobilizare, este îmbătrânită și nepregătită”

„Dar domnul prim-ministru trebuie să înțeleagă că nu există nici o armată din lume, care să aibă capacități de apărare a propriului teritoriu și vorbim acum de teritoriul României, fără să aibă o rezervă pregătită. Domnul prim-ministru trebuie să înțeleagă că rezerva Armatei României, cea care este în planurile de mobilizare, este îmbătrânită și nepregătită. Este carne de tun, într-o situație de conflict. Nu ne putem asuma asemenea riscuri, în sensul că un război nu începe astăzi, mâine. Nu știm în perspectivă. Rob Bauer, președintele Comitetului militar, spune să fim pregătiți cu posibilitatea unui conflict în următorii 20 de ani”, a mai precizat președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

Ce presupune termenul voluntar, cine se încadrează în această categorie țintă?

Virgil Bălăceanu a explicat ce presupune termenul voluntar, cui i se adresează mesajul și cine se încadrează în această categorie țintă.

“În această categorie țintă se adresează cetățenii României, bărbați și femei, tineri pentru serviciul voluntar, soldat în termen, între 18 și 35 de ani. În mod voluntar, pot să vină să execute acest serviciu 4 luni de zile, dacă nu vor interveni modificări ale legii. După acest serviciu primesc, pentru fiecare lună, un salariu mediu pe economie.

Deci există și o recompensă financiară. Probabil unii pot să opteze inclusiv pentru rezerva voluntară, pentru că și privind legea rezervistului voluntar, cetățeni ai României, bărbați și femei, cu vârste mai mari de data aceasta, în cazul soldaților gradați rezerviști voluntari până la 50 de ani, pentru cadrele militare rezerviști voluntari, până la 55 de ani, pot să opteze pentru o asemenea poziție.

Efectul este și social. Rezerviștii voluntari primesc o indemnizație și primesc soldă pe timpul celor 15 zile de pregătire. Sunt plătitori de taxe. În același timp, înseamnă o completare a bugetului personal sau mai ales al familiei, și, sigur, plătitori de taxe vor fi și soldații voluntarii, militarii în termen, pentru că din sumele pe care le primesc, vor fi deduse taxele. Deci avem o formă de pregătire a rezervei pe bază de voluntariat. Repet, opțiunea este individuală și are și anumite consecințe sociale, pe care trebuie să le luăm în seama. Și să nu uităm, executarea unui serviciu, fie ca militar rezervist voluntar, fie serviciul voluntar soldat în termen înseamnă și educație.

Ori cred că tinerii și chiar românii, cetățenii noștri, au nevoie de o asemenea educație. Un asemenea sistem aduce și o componentă puternică de întărire a simțului civic și al educației patriotice. De ce să nu o spunem? Iată câte efecte benefice are un asemenea serviciu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`