Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN, avertizează instituția. Noi tentative de răspândire de documente și informații false privind așa-zisa „mobilizare a rezerviștilor” (FOTO)

Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN, avertizează instituția. Noi tentative de răspândire de documente și informații false privind așa-zisa „mobilizare a rezerviștilor” (FOTO)
Foto: Facebook @ Vasile Dîncu

Ministerul Apărării Naționale a transmis un nou mesaj ferm împotriva informațiilor false care circulă în spațiul public. „Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN”, avertizează instituția, care a dezmințit și demontat pas cu pas așa-zisele demersuri pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor.

În marja reuniunii informale a Consiliului European, eveniment ce se desfășoară la Versailles, Președintele României avertiza și el că o parte semnificativă a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei „se poartă în zona știrilor și a informațiilor false”, context în care Klaus Iohannis îndemna la prudență.

„Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN!”

„Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN! Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor”, a scris MApN, joi, pe Facebook.

Instituția a prezentat două documente false care au fost distribuite în municiipile Cluj-Napoca și Brașov, precizând totodată că a sesizat autoritățile judiciare în legătură cu această situație.

Foto: Facebook @ MApN
Foto: Facebook @ MApN

„Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese. Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că «centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an». Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina”, a adăugat MApN.

Potrivit Apărării, ordinele de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată). Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, a mai scris MApN.

Datele de contact ale structurilor respective pot fi consultate chiar pe pagina MApN: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea. Ministerul Apărării Naționale a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/”, a conchis MApN.

Urmăriți B1TV.ro și pe