Avertisment InfoCons: Atenție la dulciurile primite de 8 Martie, pot dăuna sănătății. Ce pericole se ascund în bomboanele oferite

Avertisment InfoCons: Atenție la dulciurile primite de 8 Martie, pot dăuna sănătății. Ce pericole se ascund în bomboanele oferite

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolata) ce se regăsesc pe piața din România, mai ales în contextul zilei de 8 Martie când, printre atențiile oferite sărbătorilelor, românii vor cumpăra multe cutii de bomboane.

Autoritățile sfătuiesc cumpărătorii să verifice atent dacă darurile oferite din suflet nu ascund și elemente dăunătoare sănătății.

Bomboanele oferite de Ziua Femeii au până la 10 E-uri, arată o atenționare InfoCons iar cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g la 100 grame de produs.

În total au fost analizate 126 de produse

Conform verificărilor, din punctul de vedere al numărului de aditivi alimentari, aceștia variază între 0 și 10:

– 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;

– 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;

– 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;

– 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;

– 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;

– 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;

– 12% din produse au 4 aditivi alimentari;

– 12% din produse au 3 aditivi alimentari;

– 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;

– 48% din produse au 1 aditiv alimentar;

În plus, din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului, s-a aflat că:

– toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență lecitina (E 322)

– 25.39% dintre produsele studiate au avut în componență Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);

– 18.25% dintre produsele studiate au avut în componență acidul citric (E 330).

Zahărul, ingredient majoritar în dulciurile de nesănătoase

Din punctul de vedere al ingredientului principal, s-a constatat:

– 70.63 % au ca prim ingredient zahărul;

– 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amăruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagră;

– 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoză;

– 5.55 % au ca prim ingredient grăsimile vegetale;

– 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao

– 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aromă.

Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.

Din punctul de vedere al conținutului de cacao: 

– 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao

Cantitatea de substanță uscată de cacao variază între: 82 % – 23 %

Valoarea energetică variază între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs.

Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportată la 100 grame de produs.

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g raportată la 100 grame de produs.

Cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportată la 100 grame de produs.

Ce mărci au făcut obiectul studiului

Au fost analizate 126 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • Firenze Com S.R.L.;
  • Ferrero Romania S.R.L.;
  • Heidi Chocolat S.A.;
  • Kaufland Romania SCS;
  • C. Inter Conecter S.R.L.;
  • IM „Pyramide-Trade” S.R.L.;
  • De Silva Exclusiv S.R.L.;
  • Kandia Dulce S.A.;
  • Mondelez Romania S.A.;
  • Nestle Romania S.R.L.;
  • Forward International S.R.L.;
  • Roshen One S.R.L.;
  • C. Safeway International Impex S.R.L.;
  • Nardo Trading CO S.R.L.;
  • Aquila Part Prod Com S.A.;
  • Mico Total Distribution S.R.L.;
  • Mega Image S.R.L.;
  • Interbrands Marketing & Distribution S.R.L.;
  • „Bucuria” S.A.;
  • C. Randler Group S.R.L.;
  • C. Eurex Alimentare S.R.L.;
  • Inter Conecter S.R.L.;
  • C. Hesperis Distribution Group S.R.L.;
  • Tobra Invest S.R.L.;
  • C. Select Daimond Maria S.R.L.;
  • Lidl Stiftung & Co. KG;
  • C. Lidl Discount S.R.L.;
  • Auchan Romania S.A.;
  • Roshen One S.R.L.;
Urmăriți B1TV.ro și pe
`