Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost scos la vânzare. Prețul pleacă de la 25.000 de euro, la licitație (GALERIE FOTO)

Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost scos la vânzare. Prețul pleacă de la 25.000 de euro, la licitație (GALERIE FOTO)

Fostul avion prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu este scos la vânzare. Prețul de pornire al aeronavei ROMBAC 1-11 este de doar 25.000 de euro.

ROMBAC 1-11 este primul avion de pasageri, cu reacție, realizat în România și singurul din Europa comunistă, cu excepția URSS. Acesta a fost creat la Întreprinderea de Avioane București (actuala Romaero Băneasa), inspirat după licența avionului englez BAC 1-11, proiectat la începutul anilor ’60 și realizat de compania British Aircraft Corporation, în perioada 1963-1982.

Prima prezentare a aeronavei în fața conducerii comuniste a avut loc în septembrie 1982, pe aeroportul Băneasa, iar zborul inaugural, cu pasageri,s-a desfășurat în ianuarie 1983, pe ruta București-Timișoara. Prima cursă externă a avut loc două luni mai târziu, pe ruta București-Londra.

Foto: Artmark

Nicolae Ceaușescu a călătorit patru ani cu avionul construit în România

La Întreprinderea de Avioane București au fost realizate în total nouă avioane ROMBAC 1-11 și alte două neterminate. Proiectul inițial presupuneaconstruirea a 80 de avioane.

ROMBAC 1-11 se poate transporta cu viteza de 870 de km/h, pe o distanță maximă de 3.500 de kilometri. Avionul are o capacitate de 119 pasageri, cu un echipaj de doi piloți.

În ciuda exploatării intense, niciun aparat ROMBAC produs în România nu a suferit vreun incident nefericit.

Avionul „Super One-Eleven” a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de patru ani, între 1986-1989.

Avionul lui Ceușescu nu este singura „bijuterie” a aeronauticii românești scoasă la licitație, la Artmark. „Negrești”, avionul utilizat de către fostul președinte Ion Iliescu, ultimul construit în România, care a efectuat primul zbor în 1989, are de asemenea, un preț de pornire de 25.000 de euro.

Cele două avioane pot fi văzute pepe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Ultima oră
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză