Avocații inculpaților din dosarul Hexi Pharma invocă prescripția faptelor și cer încetarea procesului. Curtea de Apel București va pronunța sentința pe 5 ianuarie (VIDEO)

Avocații inculpaților din dosarul Hexi Pharma invocă prescripția faptelor și cer încetarea procesului. Curtea de Apel București va pronunța sentința pe 5 ianuarie (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Curtea de Apel București a dezbătut ultimul termen în dosarul Hexi Pharma, iar pe data de 5 ianuarie 2023 urmează să pronunțe sentința în acest caz. Inculpații, doi directori ai companiei, au fost condamnați în primă instanță la pedepse cu închisoarea, însă avocații lor au cerut încetarea procesului, invocând prescripția faptelor, a relatat Aneta Sângeorzan, miercuri dimineață, la Știrile B1 TV.

Avocații inculpaților din dosarul Hexi Pharma invocă prescripția faptelor

Avocații celor doi directori inculpați în dosar, Flori Dinu și Mihai Leva, au cerut încetarea procesului penal, invocând că faptele de care sunt acuzați aceștia s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curții Constituționale.

Curtea de Apel București va pronunța sentința în dosarul Hexi Pharma pe 5 ianuarie 2023.

Pronunțarea sentinței definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel București în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus speța pe rol în noiembrie 2020. Apoi, întregul procesul a fost tergiversat în așteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar – acum, ea este din nou amânată.

În 2019, Tribunalul București a condamnat-o pe Flori Dinu, directoarea generală a companiei Hexi Pharma, la 3 ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. De asemenea, Mihai Leva, șeful de producție din firmă, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Totodată, compania a fost obligată să plătească o amendă de 2,6 milioane lei.

Potrivit deciziei tribunalului, Hexi Pharma trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziționate de sute de spitale din țară.

Astfel, compania a fost obligată să plătească 89 de milioane de lei către 128 de spitale constituite părți civile în dosar.

Mai mult, instanța a decis confiscarea sumei de 36 de milioane de lei de la Hexi Pharma, sumă obținută de la 205 spitale de stat și private din țară care nu s-au constituit părți civile în dosar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:14 - O fată de 17 ani din Teleorman a fost dezbrăcată şi pipăită de ambulanțierul care a venit să o ajute. Mama ei a sesizat poliția
09:07 - Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”
09:04 - Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare
08:58 - Coreea de Sud și Statele Unite au răspuns la amenințările Coreei de Nord cu efectuarea unor operațiuni aeriene / A fost folosit un bombardier strategic american și avioane de luptă furtive
08:43 - Arabia Saudită ar fi de acord cu intrarea Rusiei în Confederația Asiatică de Fotbal. Rușii nu exclud o eventuală aderare la AFC
08:41 - Cel care a dus prăjiturile cu marijuana la petrecerea de la Râmnicu Vâlcea a spus că a ales acest cadou pentru că nu a avut bani pentru a cumpăra sărbătoritului un parfum
08:34 - Care este motivul extinderii pestei porcine / Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”
08:32 - Mirela Vaida, despre educația pe care o oferă celor trei copii: „I-am învățat întotdeauna să aibă o viață absolut normală, să se comporte ca orice alt copil”
08:28 - Un fost angajat al Facebook acuză aplicația că descarcă în mod intenționat bateriile telefoanelor utilizatorilor
08:26 - Rusia pregătește o ofensivă majoră pentru a marca împlinirea a un an de la lansarea războiului, avertizează Ucraina