Beatrice Mahler: Acum resimțim în spitale impactul celor circa 6.000 de cazuri diagnosticate în urmă cu 7-10 zile. Nu suntem în punctul maxim de presiune (VIDEO)

Beatrice Mahler: Acum resimțim în spitale impactul celor circa 6.000 de cazuri diagnosticate în urmă cu 7-10 zile. Nu suntem în punctul maxim de presiune (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat că la ora actuală spitalele resimt impactul cazurilor diagnosticate în urmă cu aproximativ o săptămână și că îmbolnăvirile depistate astăzi se vor transforma abia peste 7-10 zile în pacienți cu necesar crescut de oxigen. „Nu suntem în punctul maxim, cel puțin pe presiunea din spitale”, a subliniat medicul, marți, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Beatrice Mahler, pe B1 TV: În spital sunt situații extrem de dificile, care pun presiune pe personalul medical și care nu sunt deloc favorabile pacientului

„Suntem în punctul acela în care azi dimineață în secția Covid a Institutului Marius Nasta aveam 19 pacienți care, dacă ar fi avut un loc în Terapie Intensivă, ar fi fost admiși. Suntem în situația în care, dacă un loc se eliberează la Terapie Intensivă, reevaluăm din nou acei 19-20 de pacienți care au nevoie de un pat și îi permitem accesul celui care are cea mai mare nevoie în acel moment. Sunt situații extrem de dificile, situații care pun presiune și pe personalul medical și care nu sunt deloc favorabile pacientului”, a declarat Beatrice Mahler.

Întrebată care consideră că este principala cauză pentru situația actuală, ea a adăugat: „Eu cred că este un cumul de factori și nici într-un caz nu aș da vina exclusiv pe populație, pentru că populația până la urmă este cea care s-a educat de-a lungul acestor ani și care a fost prioritizată spre educare și spre programe de sănătate de profilaxie. Atât timp cât noi nu am învățat populația că trebuie să beneficieze de tratament profilactic, adică de vaccinuri, și când este adult, nu doar copiii lor, nu trebuie să avem așteptări ca lucrurile să se schimbe”.

„Probabil că este un cumul de factori, nu sunt în măsură să fac această analiză pentru că eu sunt medic, însă ce pot să vă spun este că în spital, în acest moment, este extrem de dificil, că presiunea crește, că din păcate în următoarea perioadă lucrurile nu se vor ameliora la cum vedem evoluția cazurilor. Ce trebuie să reținem este că acest număr mare de cazuri pe care îl vedem astăzi ca și cazuri noi vor veni abia peste 7-10 ca pacienți cu necesar crescut de oxigen. Acum avem impactul în spitale al celor 5.000-6.000 de cazuri diagnosticate în urmă cu 7-10 zile”, a mai spus Beatrice Mahler.

În jurul prânzului, în unitățile sanitare de profil erau internați 17.141 de persoane cu COVID-19, iar 1.667 dintre acestea erau la Terapie Intensivă. Tot atunci, autoritățile precizau că la nivel național nu mai era liber niciun pat ATI pentru pacienții cu COVID-19, „altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2”.