Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, susține că prin anchetarea disciplinară pe motive neclare, false și pentru prevederi care nu mai există în legislație a celor doi procurori militari care au declanșat urmărirea penală în dosarul ”10 august” se urmărește anularea începerii urmăririi penale în acest caz.
Pîrlog este cel care a asistat la represiunea din seara de 10 august și a deschis dosarul prin autosesizare, apoi, chiar el a fost acuzat că ar fi supervizat acțiunea jandarmilor.
Într-un interviu pentru ziare.com, prim-procurorul oferă o explicație pentru cât de greu înaintează ancheta: ”Trebuie tinut cont ca e un volum enorm de munca, undeva la 300 de tera de filmari la care se adauga audierea catorva mii de persoane. Deci, in mod obiectiv, aceste activitati presupun foarte mult timp. Activitatea a fost ingreunata si de nedesecretizarea unor documente de catre Ministerul de Interne. De asemenea, modificarea Legilor Justitiei, care a facut ca delegarile mai multor colegi din cadrul Sectiei Parchetelor Militare sa inceteze, fapt ce a dus la necesitatea reorganizarii echipelor de ancheta din Dosarul Revolutiei si din cel al violentelor din 10 august, a provocat intarzieri inerente in cursul anchetei”.
Pîrlog a vorbit și despre anchetele disciplinare care îl vizează: ”Initial am fost cercetat pentru necompletarea unui Registru de consemnare a proceselor verbale ale procurorului de serviciu”.
Întrebat de ce nu a completat registrul, el a răspuns: ”Pentru ca nu mai e prevazut de Regulament din 2014. Si nu mai exista de facto din 2006, pentru ca s-au schimbat ordinele care il reglementau fara sa precizeze si ce trebuie sa cuprinda acest registru”.
”Dupa ce a cazut prima acuzatie, ea a fost reformulata pe neraportare. Adica nu mi-as fi informat sefii ierarhici”, a continuat Pîrlog. El a precizat că, de fapt, a ținut legătura cu superiorii atât timp cât a avut semnal: ”Si dl general Alexandru a spus asta Inspectiei Judiciare. Nu stiu pe cine s-ar fi presupus sa informez si nu as fi informat. Pentru ca, in discutia informala pe care am avut-o, inspectorul judiciar Plesa nu a stiut sa-mi indice in mod concret ce mi se imputa. Din punctul meu de vedere, mi-am indeplinit toate obligatiile de informare prevazute atat de normele care reglementeaza activitatea Ministerului Public, cat si de cele militare”.
În acest caz mai sunt doi procurori acuzați de Inspecția Judiciară: dl Codruț Mihalache și dl general Cosneanu, șeful secției parchetelor militare.
”Eu am suspiciunea ca prin aceasta actiune disciplinara se incearca o forma de presiune si, chiar mai mult, anularea inceperii urmaririi penale. Asta ar insemna ca probele administrate in acele zile sa fie nule. Miza ar fi, in opinia mea, sa constituie pretexte pentru invocarea unor nulitati. In opinia mea, actiunile disciplinare impotriva mea, a dlui Mihalache si a dlui Cosneanu sunt miscari disperate ale unor persoane care eu consider ca servesc interese straine justitiei.
Modul in care au actionat a avut un impact negativ si asupra opiniei publice, chiar daca sa zicem ca nu asta a fost intentia. De-abia a inceput ancheta penala, ca Inspectia Judiciara s-a apucat sa ancheteze procurorii”, a declarat Bogdan Pîrlog, pentru ziare.com.
Prim-procurorul a explicat pentru ziare.com și cum a ajuns să se afle în Piața Victoriei, pe 10 august, și cum s-au desfășurat evenimentele. Interviul integral poate fi citit AICI.