Braşov: Sute de mii de peşti morţi în păstrăvării în urma unor deversări de insecticide

Braşov: Sute de mii de peşti morţi în păstrăvării în urma unor deversări de insecticide

O substanţă toxică omoară mii de peşti din păstrăvăriile braşovene. Proprietarii povestesc cu amar cum au văzut că peştii încercau să sară din apele otrăvite, venite de la un canal legat de parcul industrial din apropiere. Analizele prelevate au arătat o contaminare chimică posibil cu ierbicide sau insecticide.

Angajaţii de la păstrăvării spun că apa a devenit dintr-o dată albicioasă ca laptele. În câteva zeci de minute, tone de peşti au murit.

„Aici în staţie am avut aproximativ 100.000 de pui care au murit toţi. Săreau toţi în sus, pe mal, iar apa era albă”, a spus şeful de fermă, Ciprian  Irimie.

Cele două păstrăvării se află pe acelaşi curs de apă, iar unul dintre canale vine de la parcul industrial din Prejmer.

Reprezentanşii Gărzii de Mediu şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor au prelevat probe. Proprietarii păstrăvăriilor nu au primit deocamdată niciun răspuns concret de la autorităţi, cu privire la cine se face vinovat de acest incident.

Autorităţile recunosc că ai de a face cu un fenomen de poluare.

„Am obţinut un buletin de analize în urma recoltării probelor de Sistemul de Gospodărire a Apelor care indică o posibilă deversare de insecticide sau ierbicide. Urmează a se identifica vinovatul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Braşov, Adrian Aldea.

Proprietarii păstrăvăriilor au fost sfătuiţi să adune toţi peştii morţi şi să-i ducă în centre speciale pentru a fi incineraţi. Păgubiţii cer ca vinovaţii să plătească pentru pierderile suferite. Legea prevede amenzi de mii de lei pentru poluarea cursurilor de apă.

Sute de mii de păstrăvi morţi în Braşov

Ultima oră
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză
18:03 - Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt
17:56 - Ludovic Orban: „Ne menținem angajamentul clar de desființare a Secției speciale” / Ce variante susține PNL pentru deblocarea discuțiilor din coaliție (VIDEO)
17:48 - Andrei Baciu: România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin anti-COVID