Călin Mitică a fost arestat pentru 24 de ore: Este acuzat că a manipulat mai multe licitații

Călin Mitică a fost arestat pentru 24 de ore: Este acuzat că a manipulat mai multe licitații
Foto: alba24.ro

Omul de afaceri Călin Mitică a fost reţinut pentru 24 de ore după îndelungi audieri la sediul DNA Cluj. Călin Mitică controlează societăţile Remarul 16 Februarie şi Transferoviar Grup. În acelaşi dosar mai sunt reţinuţi şi fostul director de la CFR Călători, Teodor Gavriş, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ şi încă doi suspecţi.

Fostul director de la CFR Călători, Teodor Gavriş este acuzat de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, omul de afaceri Călin Mitică a reuşit să obţină contractele pentru firmele sale prin intermediul lui Gavriş.

„La instigarea lui Călin Mitică, Gavriş Teodor Alexandru a participat la atribuirea, în condiţii nelegale, a serviciilor în valoare maximă de 220.990.260 lei, către SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA, precum şi la derularea raporturilor contractuale, în cazul acestor servicii, în condiţii vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. Gavriş Teodor Alexandru a încasat sume de bani, prin intermediul SC TEVPAG PLAN SRL, şi de la SC SERVICE FAUR SRL.”, se arată în referatul DNA.

Conform propriei declaraţii de avere, Gavriş deţine un teren intravilan de peste 7000 de metri pătraţi, un apartament şi o casă de locuit, două motociclete dar şi un autoturism.

Percheziţiile legate de fraudele de la CFR l-au vizat, de altfel, şi pe Călin Mitică. Procurorii au descins la firmele acestuia din Cluj-Napoca. Omul de afaceri clujean e suspectat de procurorii anticorupţie că ar fi manipulat mai multe licitaţii la compania de producţie a sării Salrom în favoarea companiei sale de transport feroviar Transferoviar Grup în detrimentul CFR Marfă.

DNA îl acuză în acelaşi timp pe Călin Mitică de coruperea unor oficiali din conducerea CFR Călători pentru a acorda contracte de reparaţii companiei sale Remarul 16 Februarie SA. Astfel, Călin Mitică e acuzat ca a constituit un grup infractional organizat, alături de Kinga Madarasan şi Ştefan Adriian.

„Scopul principal urmărit a fost acela de procurare a unor avantaje economice ilegale, în favoarea societăţilor comerciale controlate de Călin Mitică – SC TRANSFEROVIAR GRUP SA şi SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA. pentru obţinerea atribuirii, de la autorităţile publice contractante SNTFC CFR CĂLĂTORI SA , Societatea Naţională a Sării SALROM SA, CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Salina Ocna Dej a unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică”, precizează referatul DNA.

Călin Mitică e unul din milionarii în euro ai României. În 2011, Revista Forbes estima că omul de afaceri avea o avere estimată la 12-13 milioane de euro. Întreaga sa carieră de afaceri e legată de transportul feroviar. În 2008, firma deţinută de acesta, CFR SIRV a obţinut un contract de 350 de milioane de euro pentru repararea a 300 de vagoane. De asemenea, Mitică a primit pentru Remarul 16 februarie 190 de milioane de lei pentru vânzarea către CFR Călători a 40 de rame electrice.

În dosar mai e acuzat Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej pentru luare de mită şi spălare de bani. Acesta ar fi obţinut peste 66 de mii de lei pentru implicarea sa în reţeaua de corupţie. 

Călin Mitică este acţionar la Transferoviar Călători, Edelweiss Holding, Armonia Edelweiss şi Societatea Comercială de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători CFR – SIRV Braşov”, potrivit Forbes.

Totodată, Mitică este acţionar şi la Metalurgica Transilvania Aiud şi Electormet Business Group SRL, notează presa locală.

Omul de afaceri deţine Transferoviar Grup SA, societate înfiinţată în 2003. Grupul deţine şi firma de reparaţii material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

În 2008, o altă firmă deţinută de Mitică, CFR SIRV, obţinea un contract de de 350 milioane de euro de la CFR pentru repararea a 300 de vagoane. Cealaltă firmă, Remarul 16 Februarie, câştiga 190 milioane de lei pentru vânzarea către CFR Călători a 40 de rame electrice”, notează jurnaliştii de la Obiectiv.info

Călin Mitică a fost implicat, prin firmele sale, în diverse afaceri controversate. El este acuzat şi că a constituit un grup infracţional organizat, alături de Kinga Madarasan şi Ştefan Adriian.

Omul de afaceri are o avere estimata la 13 milioane de euro.

Mai mult, Călin Mitică a fost tinculpat în dosarul „Remarul 16 februarie” în care fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 26 august 2010, alături de alţi doi foşti directori ai companiei, pentru achizitia supraevaluata a şase locomotive second-hand.

Cu toate acestea, Mitică, Noapteş şi restul inculpaţilor au fost achitaţi definitiv în iulie 2014 la Curtea de Apel Cluj.