Când este legală instalarea camerelor de supraveghre în bloc și cum se pot folosi datele ce vizează viața privată a locatarilor

Când este legală instalarea camerelor de supraveghre în bloc și cum se pot folosi datele ce vizează viața privată a locatarilor
Sursa Foto: Freepik/ rawpixel.com
Importanța unei camere de supraveghere la intrarea în bloc este de necontestat, însă poate însemna și o încălcare a legii. Din cauza faptului că înregistrează aspecte importante din viața privată a locatarilor, poate intra sub incidența legislației privind protecția datelor (GDPR).

Camerele de supraveghere se pot instala în bloc doar dacă este obținut consimțământul locatarilor și al administratorului imobilului și dacă există un motiv precis care să justifice montarea dispozitivului. Orice instalare și folosire a unei camere de filmat trebuie să fie justificată obiectiv și să apere interesul legitim al asociației de proprietari, potrivit avocatnet.ro.

„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.

Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociației de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018”, subliniază ANSPDCP în ghidul recent.

Condițiile legale în care se pot monta camere de supraveghere în blocurile de locuințe

  • protejarea clădirilor, instalațiilor și/sau a persoanelor;
  • siguranța spațiilor publice;
  • identificarea, protecția și eliminarea infracțiunilor;
  • dovezi în instanță.

O asociație de proprietari nu va putea să instaleze niște camere video/audio pentru motive de siguranță, doar ca, ulterior, să folosească înregistrările pentru alte obiective – de exemplu, stabilirea cotelor la întreținere.

Este necesară stabilirea unui număr limitat de persoane care au acces la imagini. Totodată, persoanele care au acces la imagini nu le pot prelucra decât la cererea operatorului și în scopul pentru care datele au fost inițial colectate. Persoana/persoanele care are/au acces la imagini ar trebui să le poată vizualiza doar în situația producerii unui incident care are legătură cu scopul declarat al prelucrării, și nu în mod continuu/frecvent și/sau în timp real”.

Încă de la început, trebuie stabilit câte camere se amplasează, unde și, mai ales, unde se va afla locația de stocare a echipamente. Ideea de bază e că trebuie urmărită limitarea, pe cât posibil, a ingerinței în viața privată a oamenilor.

De asemenea, toți cei care locuiesc sau ajung în zona filmată trebuie să fie atenționați de prezența camerelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`