Cariera de scriitor a lui George Copos, pusă sub semnul întrebării. Universitatea București: "Pare plagiat de conținut, vom forma o comisie de experți!"

Cariera de scriitor a lui George Copos, pusă sub semnul întrebării. Universitatea București: "Pare plagiat de conținut, vom forma o comisie de experți!"
Foto: ziuaconstanta.ro

Cariera de scriitor a lui Gheorghe Copos, care a debutat într-un context lipsit de onorabilitate pentru breaslă, s-a întins pe parcursul a 13 luni cât a stat în închisoare şi include cinci cărţi. Cu ajutorul lucrărilor științifice, fostul patron al echipei Rapid a și ieșit mai repede din închisoare, unde fusese închis după acuzațiile aduse în Dosarul Transferurilor.

La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos, „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. În acest context, Universitatea București a decis, luni, 15 iunie, că George Copos este suspect că ar fi plagiat conținutul cărții „Alianțe matrimoniale în politica principilor Țării Românești și Moldovei între secolele XIV-XVI” și nu ar fi procedat ca într-un caz de copy-paste clasic.

Potrivit unui comunicat al comisiei de Etică a Universității București, “numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei și eventualele sale consecințe vor fi făcute publice”.

Cătlin Parfene, istoricul care l-a acuzat pe Copos de plagiat, a oferit prima reacție în exclusivitate pentru gsp.ro: „Ne aflăm în aceeași situație ca acum două luni, nu s-a schimbat nimic. Sper ca din comisia de experți să nu facă parte și domnul Brezeanu, cel care a coordonat lucrarea domnului Copos”.

Redăm mai jos comunicatul integral al Comisiei de Etică a Universității din București

Comisia de etică a Universității din București a realizat examinarea preliminară a sesizării domnului Cătălin Parfene, membru al comunității academice a Universității din București, autorul lucrării de disertație „Domnii Țărilor Române și Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” susținută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV și XVI”, apărută sub semnătura domnului George Copos, la editura Niculescu în 2014 și conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator științific al lucrării sale de disertație și prefațator al volumului semnat de domnul George Copos.

Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conținut și nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei și eventualele sale consecințe vor fi făcute publice.

Comisia de etică a constatat, în urma primirii informațiilor cerute Administrației Naționale Penitenciarelor, căreia îi mulțumește pentru promptitudinea răspunsului lămuritor, că există o imperfecțiune majoră a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deținuților care realizează și publică lucrări științifice în regim de detenție. Faptul că girul unui profesor universitar, dar și că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialiști să decidă că lucrarea publicată are caracter științific, mărește arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanțială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul științific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist și cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universității din București să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor științifice în regim de detenție.

În ce privește conduita academică a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand, domnul Cătălin Parfene, dar și pe autorul George Copos, este cel puțin discutabil. În această privință, Comisia va face recomandări Facultății de Istorie și Universității din București.

Comisia de etică a Universității din București consideră că valorile comunității academice trebuie în continuare apărate în contextul în care atât plagiatul, dar și alte forme de atac la integritatea academică rămân subiecte sensibile în lumea academică dar și în percepția publică.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe