Cătălin Striblea: Cazul lui Vâlcov ne arată câți bani poți să faci într-o funcție nu foarte înaltă în țara asta și de ce se bat băieții ăștia la nesfârșit ca să lucreze la stat

Cătălin Striblea: Cazul lui Vâlcov  ne arată câți bani poți să faci într-o funcție nu foarte înaltă în țara asta și de ce se bat băieții ăștia la nesfârșit  ca să lucreze la stat

Cazul Vâlcov este subiectul care a acapart atenția tuturor în ultimele zile. Ministrul “Picasso” a uimit întreaga țară cu averea sa impresionantă: zecid e mii de euro, lingouri de aur, tablouri celebre, toate  ascunse unde nici nu te gândești – ba sub pat, ba la prieteni, chir și în pereții falși ai casei sau în cimitire.

În acest context, jurnalistul Cătălin Striblea spune polițiștii și procurorii DNA au ajuns să facă muncă de meștesugar.

“Ba mai sparg câțiva pereți prin unele locuințe ca să găsească câte un Picasso mic, și un Grigorescu mediu, ba deschid în secret cavouri cu morți falși să vadă dacă nu cumva pe acolo sunt îngropați bani cash. Iar ăst timp, un seif cu lingouri și câteva sute de mii de euro este plimbat conspirativ prin satele din Subcarpați până pică în mâna procurorilor”, scrie realizatorul tv pe striblea.ro.

Așa ceva s-a întâlnit doar în filmele de comedie. “Doar că domnul Vâlcov și noi trăim într-un stat cât de cât așezat, care mai are și instituții.”

Cazul lui Vâlcov  ne arată câți bani poți să faci într-o funcție nu foarte înaltă în țara asta și de ce se bat băieții ăștia la nesfârșit  ca să lucreze la stat.

“Cele 94 de tablouri puse la un preț mediu de 30 de mii de euro și cash-ul găsit duc averea lichidă  a domnului Vâlcov la măcar 3 milioane de euro. Fostul primar al Slatinei, rezultă din presă, are și imobile, hoteluri sau restaurante. Ba chiar și cimitirul de care îi vorbeam i-ar aparține. Pentru că a încercat să o acundă, prezumția mea este că sursa lichidităților este ilegală. Domnul Vâlcov a fost primar opt ani la Slatina”, spune Striblea.

O astfel de sumă cash nu se poate aduna decât din multe firicele. E nevoie de cotizațiile multor companii, de un sistem extins, de o rețea pe care să o știe mulți oameni.

“Nimeni nu a suflat o vorbă vreme de opt ani cât Vâlcov a fost primar. Semn că afacerea a convenit multora. Aș vrea să nu cred că a existat o sesizare la DNA și nu s-a întâmplat nimic pentru că Vâlcov era la PDL.”, afirmă jurnalistul B1 TV.

“Avem un organism care e praf în țara asta: Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Tablourile au fost luate la licitație cu cash. Multe dintre ele au costat peste zece mii de euro. Automat se putea verifica sursa și provenineța banilor. În 94 de situații nu s-a întâmplat.”, mai scrie realizatorul emisiunii “Ultimul cuvânt”.

În 2011, pe numele domnului Vâlcov a apărut un denunț public, atribuit viceprimarului Dan Bălășescu.

“Era prezentată o listă cu bunuri atribuite primarului. Case în România și Europa: la Bruxelles, Como, Strassbourg, Crans Montana, o listă nesfârșită de averi. Bălășescu a negat imediat că el este autorul listei. O informație de acolo seamănă însă cu ce se întâmplă: și anume că în peretele unei case se află zidite niște valori. Cineva știa ceva, dar nu știa exact. În orice caz, să pui tablouri în pereți e operațiune care necesită ceva pricepere și care lasă urme. Nici după această poveste, nu pare că vreo instituție a mirosit ceva. Domnul Vâlcov a fost atât de sigur pe el, chiar și după povestea asta, că nu a mai schimbat ascunzătoarea.”, adaugă Striblea.

“Nicicând nu am văzut DNA-ul să-și deschidă muzeul de așa manieră. Sunt curios la Vanghelie sau la Cocoș ce or fi găsit? Dar la Udrea? Cred însă că ceea ce-au găsit la Vâlcov a fost atât de spectaculos, încât au simțit nevoia să împărtășească. Oricum, după toată povestea asta, nu o să mai întrebe nimeni de ce l-au luat acum, că de ce așa târziu. Nope, s-a terminat. La cazul Vâlcov ne uităm ca la telenovelă.”, conchide jurnalistul.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial
15:15 - Horațiu Potra, mercenarul apropiat de Călin Georgescu, lăsat liber. A scăpat de controlul judiciar. Decizia nu mai poate fi contestată