Cătălin Tolontan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă”

Cătălin Tolontan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă”

Sorin Cîmpeanu, aflat în mijlocul unui scandal uriaș după ce a fost acuzat de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat, a publicat astăzi pe pagina sa de Facebook o declarație a profesorului Ioan Pleşa, pentru a-și lua apărarea și a demonstra că este învinovățit pe nedrept.

Profesorul Pleșa a susținut că i-a permis lui Cîmpeanu să devină autorul unui curs universitar pe care, până atunci, îl semnase el.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a venit cu o poziție publică vizavi de cele întâmplate în ultimele zile și a realizat un editorial în care și-a exprimat punctul de vedere față de situația creată.

Cătălin Tolontan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu

Cătălin Tolontan a scris un editorial în secțiunea de opinii de la Gazeta Sporturilor și a afirmat în mod ironic că ar putea proceda la fel ca actualul ministru al Educației, urmând să se semneze pe cărțile lui Ioan Chirilă, chiar dacă acestea nu îi aparțin.

Iată mai jos mesajul complet:

„Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat mesajul profesorului său, Ioan Pleșa. Profesorul Pleșa spune că i-a permis colegului Cîmpeanu să devină autorul unui curs universitar pe care, până atunci, îl semnase el. Am mai scris despre consecințe, dar dacă mă gândesc, de față cu cititorii, poate că ministrul Cîmpeanu deschide porți magice, neprevăzute, pentru sportul românesc.

O generație întreagă a crescut cu cărțile sportive ale lui Ioan Chirilă. Când m-am apucat de jurnalism, încă nu am reușit să devin, dar dacă mă țin, poate că am o șansă, visam să scriu precum cel care ne-a dăruit „Nadia” și „Frumoasele noastre duminici”. Și acum îmi amintesc fraze din „Ar fi fost prea frumos” cronica sentimentală a cursei de ani de zile a lui Ilie Năstase și a lui Ion Țiriac către himera insuportabilă a Cupei Davis. Dacă mi le amintesc poate că eu le-am scris, nu? Cam asta spune ministrul Cîmpeanu.

Cînd ne explică faptul că nu e nicio problemă că a semnat „în locul” profesorului său, luându-i pur și simplu locul numelui de pe suportul de curs academic, argumentul ministrului Educației e acela că profesorul a fost de acord. I-a donat „celui tînăr” dreptul de a semna el, după ce, timp de decenii, numele profesorului stătuse pe curs.

O serie de oportunități se deschid de aici, pentru fiecare dintre noi. Voi putea, vorbind cu familia lui Nea Vanea, să devin autorul „Nadiei” și a zecilor sale de povești despre sport. Cum? Mă semnez în locul lui pe cărți. Facem o ediție integrală proaspătă în print, cu numele noului autor, plus că lansăm ediții digitale pe Kindle, pe Amazon și în aplicațiile Apple.

Se poate rescrie nu doar istoria cărților sportive, ci și a sportului însuși. Dacă poți ceda ceva ce ai făcut și la care ții, cu atât mai mult poți să cedezi o operă, un gol, ceva pe care regreți că l-ai făcut. Prunea va putea transfera, în sfârșit, golul Suediei către Stelea. În noua versiune a sfertului de finală de la World Cup 1994, Stelea a stat în poartă.

Chiar acum, MM Stoica vorbește la televizor. Spune lucruri interesante despre fotbal, probabil că nu are egal în domeniu. Ce mare lucru ar fi ca Dan Șucu, de la Rapid, că e mai nou și tot vrea să investească în sport, să obțină de la MM dreptul ca, în emisiunile TV de analiză ale etapei, pe vocea și frazele stelistului să apară fața și numele rapidistului?

După cum se vede, avem mult de lucru ca să adaptăm logica ministrului Sorin Cîmpeanu la sport. Nici nu trebuie să iei cu totul, cum a luat politicianul. Pot vorbi, de pildă, cu Răzvan Boanchiș, pe care l-am invidiat întotdeauna pentru cât de inuman de concentrat poate scrie, dar față de care gîndesc de cele mai multe ori diferit, să-i povestesc ideile mele și să le redacteze el, semnându-mă eu. La treabă!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)