Ce șanse au europenii să se bucure de zăpezi în acestă iarnă

Ce șanse au europenii să se bucure de zăpezi în acestă iarnă

Un factor meteorologic important la nivel mondial este ENSO, o regiune a Oceanului Pacific ecuatorial care se schimbă între fazele calde și reci.

De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani, menționează Severe Weather Europe.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino iar în prezent ne aflăm într-o fază La Nina, intrând în al treilea și ultimul an, fiind probabil înlocuiți cu o fază caldă pentru 2023/2024.

El Niño este faza caldă a lui ENSO, iar La Niña cea rece – și ea este cea care ne dictează vremea în această perioadă când împlinește trei ani, înainte să-i facă loc lui Neutral, care-i va face loc mai repede lui El Nino.

Zăpezile vor veni cu modestie

Pentru Europa, sistemul de prognoze cel mai utilizat și apreciat este cel de la ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecast), institut de cercetare și serviciu operațional 24/7 al proiectului Copernicus-EU.

Mediile sezoniere arată căderi de zăpadă sub medie peste mai toată Europa, ceea ce indică o persistență a presiunilor ridicate eventualele zăpezi vor fi mai mici decât cele normale.

Ianuarie nu dă speranțe agricultorilor

Prognoza pentru majoritatea continentului indică zăpezi modeste la jumătatea iernii iar deficitul cel mai mare pare a afecta Europa nordică și Alpii.

Șansa unor zăpezi se va reduce și mai mult în februarie, conform datelor amintite.

Martie, mai rece

Martie poate aduce zăpezi potrivit unor estimări. Dar și atunci, prognoza spune că vom avea un sfârșit al sezonului rece sub cel obișnuit.

UKMO sistem de prognoze pe termen mai lung, dezvoltat de United Kingdom Met Office, arată o prognoză de zăpezi redusă pentru majoritatea continentului, cu excepția extremităților nordice.  Pentru decembrie și ianuarie indică zăpezi în nordul și vestul Europei, dar în februarie nu oferă mari speranțe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene