Caz incredibil la Iași: o joacă din copilărie a adus o femeie în instanță după 45 ani. Nu s-a mai putut angaja

Caz incredibil la Iași: o joacă din copilărie a adus o femeie în instanță după 45 ani. Nu s-a mai putut angaja
Foto simbol: Pixabay

O simplă joacă din perioada primelor zile de școală s-a transformat într-o mare problemă pentru o ieșeancă. Mai mult, acel moment de pe vremea când avea doar șase anișori, i-a schimbat viața iar după 45 ani de la acel moment a ajuns în fața instanțelor.

Totul a pornit de la un singur… cuvânt care a fost scris pe un document, menționează Ziarul de Iași. Publicația menționează că, în zilele copilăriei, Maria G. era alintată de părinţi „Mioara” crezând astfel că acesta este numele real.

Un simplu nume de alint a făcut-o să creadă că acela este numele real

Tot atunci, i-a căzut în mână, întâmplător, certificatul de naștere, completat doar cu prenumele „Maria”; crezând că actul este greșit, naivitatea specifică vârstei a determinat-o să „corecteze” cu al doilea prenume care era doar un alint în familie. Ulterior, când a fost înscrisă la școală, nimeni nu a sesizat adăugirea, în catalog fiind trecut prenumele „Maria-Mioara”. Anii au trecut și, de la un document la altul a fost înregistrată greșit iar, astăzi, Maria G. s-a aflat în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății.

Situația este mai complicată decât pare: demersurile nu au dus la niciun rezultat

Potrivit publicației ieșene, demersuile nu au dus la niciun rezultat. Problema ar fi putut fi rezolvată când a obținut buletinul de identitate – menționează jurnaliștii – dar milițienii de atunci, care au observat adăugirea rudimentară de pe certificatul de naștere au reținut documentul iar în locul lui a fost întocmit un duplicat corect.

Problema este că greșeala din catalogul clasei întâi s-a transmis la toate instituțiile de învățământ absolvite întrucât fiecare a completat actele pe baza datelor emise de instituția anterioară.

Astfel, Maria G. a absolvit Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza” (UAIC) tot sub prenumele de „Maria-Mioara” deși la înscriere prezentase și actul de identitate.

Nu s-a putut angaja pe baza studiilor. Universitatea din Iași refuză modificarea datelor

Maria a precizat instanțelor că a încercat pe parcursul studenției să obțină corectarea datelor dar diploma de licență și foaia matricolă i-au fost eliberate tot cu prenumele modificat. Stabilită ulterior în Italia ieșeanca a încercat să se angajeze ca profesoară de greacă-latină însă acetele de studii nu au putut fi echivalate pentru că datele corespundeau cu cel din actul de identitate.

Universitatea a refuzat să îi modifice documentele invocând un Ordin al Ministrului Educației care menționa că nu este permisă modificarea prenumelui titularului actelor de studii dacă această modificare a survenit după data de absolvire a studiilor.

Ultima soluție, plângerea în instanță

Conform Ziarului de Iași, Maria G. a solicitat în instanță eliberarea unor noi acte de studii dar și plata unor daune morale de 50.000 lei, pentru refuzul Universității de a soluționa problema. La rândul său, instituția reclamată a respins plângerea ca fiind tardivă, Maria absolvind studiile superioare în anul 1994 în timp ce regulamentul privind regimul actelor de studii prevedea că modificarea numelui nu poate fi făcută dacă schimbarea respectivă s-a produs după absolvirea studiilor.

Magistrații Tribunalului au constatat că ambele părți au dreptate

„În condiţiile în care reclamanta a făcut dovada certă a faptului că dintotdeauna s-a numit G. Maria, că niciodată nu a purtat prenumele de Mioara, instanţa apreciază că se poate dispune admiterea capătului întâi de cerere şi fără a se proceda, în prealabil, la rectificarea unei alte diplome de studii, respectiv diploma de bacalaureat. În consecinţă, instanța va anula formularul diplomei de licenţă emis în anul 1996, precum şi formularul Foaie matricolă din data de 01.VII 1996 şi va obliga pârâta să elibereze reclamantei noi formulare ale celor două acte de studii sus-menţionate pe numele corect al acesteia, respectiv G. Maria, în loc de G. Maria-Mioara cum este menţionat pe formularele a căror anulare se dispune”, au decis judecătorii, citați de ziarul ieșean.

Instanțele au respins solicitarea femeii privind despăgubirile, întrucât nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate.

Sentința nu este însă definitivă și a intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată, menționează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe