Caz unic în România: Un bărbat care i-a donat un rinichi fiului său a avut nevoie el însuși de un transplant. „Este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate”

Caz unic în România: Un bărbat care i-a donat un rinichi fiului său a avut nevoie el însuși de un transplant. „Este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate”
Foto: Pixabay

Caz medical unic la Iași. Un bărbat și-a donat în urmă cu 10 ani rinichiul pentru a-i salva viața fiului său, iar acum el însuși primește unul pentru a putea trăi. Bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost salvat de un donator în moarte cerebrală.

Transplantul a fost posibil în urma prelevării de organe care a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie, intervenţiile fiind realizate zilele trecute în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

„Este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate”

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale, a declarat că a întâlnit acest caz numai în literatura de specialitate și speră ca, prin acest transplant, pacientul să-și poată continua viața normal.

„Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Şi-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficienţă renală, iar acum a ajuns şi el în pragul şedinţelor de dializă. Valorile creatininei erau destul de mari, astfel că urma să înceapă şedinţele de dializă chiar săptămâna viitoare.

Pentru el este o şansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o şansă copilului său, şi sperăm ca prin acest transplant să îi aducem la normal starea de sănătate”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor (FOTO), medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale, potrivit Ziarul de Iași.

Cel de-al doilea rinichi a ajuns la un bărbat de 58 de ani

Se pare că cel de-al doilea rinichi i-a salvat viața unui bărbat de 58 de ani din județul Botoșani. Operațiile au avut loc miercuri, iar ambii pacienți se află sub supravegherea medicilor.

„Mulţumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reuşit să dea această şansă pacienţilor şi să le schimbe complet viaţa. Aş vrea să mulţumim şi colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grijă de pacienţii aflaţi în moarte cerebrală şi care depun un efort susţinut în ultimele săptămâni pentru a identifica donatorii şi a facilita ca aceste intervenţii să se realizeze în cele mai bune condiţii medicale”, a adăugat medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe