Începutul Postului Crăciunului aduce provocări pentru cei ce aspiră la o sănătate îmbunătățită. Alimentele „de post” pot ascunde riscuri, fiind bogate în sare, zahăr și aditivi. Experții recomandă prioritizarea alimentelor proaspete și evitarea celor procesate pentru menținerea unei diete echilibrate.
Într-o gustare de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și ceai, se depășesc cu mult recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, conținând aproape 6 grame de sare. Cu toate acestea, nivelul ridicat de sare nu este singurul aspect periculos, scrie Observator News.
Pateul vegetal, popular în post, conține multe E-uri, inclusiv potențiatori de aromă și coloranți. O singură porție acoperă 20% din necesarul zilnic de sare, conform nutriționiștilor.
„Este folosită ca şi principiu pentru conservarea acestui tip de alimente. Însă trebuie reţinut că avem limitări de sare în special pentru cei despre care vorbim de patologii de ordine cardiovasculară”, spune Ionuţ Ignat, nutriţionist.
„Trebuie să fim mai atenţi când cumpărăm pateul de post, când cumpărăm un şniţel de post, când cumpărăm brânză de post, pentru că, să fim realişti, nu se poate din plante să ajungi la acelaşi gust, la acelaşi miros, textură şi formă cum este un produs să spunem din carne, din lapte”, spune Sorin Mierlea, InfoCons.