În România, doar în ultima lună, au fost diagnosticate 6 cazuri de mucormicoză, la pacienții care au suferit de COVID-19. „Ciuperca neagră” este o infecție fungică ce afectează sinusurile, creierul și plămânii.
Directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” a anunțat că în ultima lună au fost diagnosticate 6 persoane cu această infecție fungică, după ce s-au vindecat de COVID-19. Medicul atrage atenția asupra faptului că în trecut, ciuperca neagră era extrem de rar întâlnită, iar în 15 ani s-au înregistrat doar 4 cazuri la instituția medicală pe care o conduce.
„Ciuperca neagră” sau mucormicoza nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, însă ea poate provoca infecții extrem de grave în rândul persoanelor care au o imunitatea foarte scăzută sau diabet.
Mucormicoza este o infecție fungică, întâlnită la pacienți destul de rar. Principalii factorii care determină apariția ei sunt expunerea la un anumit tip de mucegai, regăsit în sol, la plante, gunoi sau bălegar, ori fructe și legume aflate în descompunere.
„Ciuperca neagră” afectează sinusurile, creierul și plămânii și este mai agresivă în momentul în care apare în corpul persoanelor cu imunitate scăzută sau al celor care suferă de diabet.
Medicii sunt de părere că identificare timpurie a acesteia este extrem de importantă, tocmai pentru că rata mortalității, în cazul în care ea afectează sinusurile este de 36% – 40%, iar dacă afectează plămânii, rata mortalității ajunge la 75% – 100%.
Important de știut este că „ciuperca neagră” nu este contagioasă, deci ea nu poate fi răspândită de la o persoană la alta sau de la oameni la animale.
Potrivit unor date publicate de Natioanl Geographic, persoanele se pot infecta dacă inhalează sporii sau dacă „ciuperca neagră” intră în contact cu organismul printr-o tăietură a pielii, zgârietură sau chiar arsură.
Totodată, sursa citată menționează că persoanele imunocompromise se pot infecta și dacă intră în contact cu sporii ciupercii.
„Cuperca neagră”, infecție rar întâlnită la oameni poate prezent, de cele mai multe ori, următoarele simptome:
„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună.
Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză.
Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi” conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.
În luna mai a acestui an, doctorul Adrian Marinescu atrage atenția asupra unor complicații ce pot apărea la pacienții COVID-19 în stare gravă și anume prezenta mucormicozei, cunoscut și drept „ciuperca neagră”.
Directorul medical al Institutului Matei Balș din București a precizat atunci că infecția se poate lua de oriunde, inclusiv din unitățile sanitare.
„Este o infecție fungică numită mucormicoză, care exista si înainte de pandemie și nu doar în India, cunoscut ca fiind ciuperca neagra pentru că apar niște pete negre pe piele.
Acesta infecție este oportunistă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, exista riscul să apară. Mortalitatea este mare, mai ales dacă nu se intervine la timp.
Exista un tratament destul de scump, ma gândesc cat de greu de procurat este în India. Trebuie intervenit repede, in primele zile. (…) Această infecție se poate lua și din spital, există peste tot, dar la cineva cu un sistem imunitar echilibrat nu exista niciun risc. Sunt o grămadă de microorganisme care pun în pericol viața celor cu imunitatea slabă.
Există tratament pentru această boală, dar trebui să stabilim un diagnostic repede, în primele zile. Dacă apar astfel de cazuri trebuie să știm să le identificam si să le tratam, dar să speram ca nu va fi cazul.
Ciuperca neagra duce la deces într-un procent de minim 50%. Apare în contextul infecției cu SARS-COV-2 pentru ca scade sistemul imunitar”, a explicat medicul, la Talk B1, în primăvara acestui an.