Ce este Xylaria polymorpha, ciuperca denumită și „degetele mortului”, care-i bagă în sperieți pe drumeți

Ce este Xylaria polymorpha, ciuperca denumită și degetele mortului, care-i bagă în sperieți pe drumeți
Numită uneori "degetele mortului", această ciupercă ciudată își schimbă de câteva ori înfățișarea pe parcursul vieții sale destul de lungi, sursă foto: Facebook

În pădurile din America de Nord, există o ciupercă bizară care-i poate băga în sperieți pe cei care o întâlnesc. Pentru cei care nu o cunosc, ciuperca arată de parcă ar face parte dintr-un cadavru și provoacă fiori reci pe șira spinării.

Ciuperca „degetele mortului” poate băga în sperieți drumeții

Numită uneori „degetele mortului”, această ciupercă ciudată își schimbă de câteva ori înfățișarea pe parcursul vieții sale destul de lungi. Când este tânără, este palidă (adesea albăstruie), cu un vârf albicios; învelișul palid este un strat de spori asexuați produși în acest stadiu timpuriu de dezvoltare.

Xylaria polymorpha poate fi văzută în această formă, la începutul primăverii. Până în vară, însă, ciuperca începe să se înnegrească, iar la sfârșitul verii sau toamna ajunge la maturitate, când periteciile producătoare de spori sexuali, asemănătoare unor coșuri, sunt încorporate chiar sub suprafața acum de culoare maro închis spre negru.

Undeva la mijlocul acestei schimbări progresive, Xylaria polymorpha arată într-adevăr ca un set înfiorător de „degete de om mort”. Cu toate acestea, în etapele finale, este mai probabil să o confunzi cu excremente de animale.

Crește pe butuci și bușteni de lemn de esență tare în descompunere, de obicei la sau lângă baza butucului; uneori pare terestră, dar de fapt este atașată de lemnul îngropat; crește singură sau, mai frecvent, în grupuri; provoacă o putrezire moale a lemnului; apare primăvara și nu se descompune până la sfârșitul verii sau toamna. Este foarte răspândită și comună în America de Nord, de la Munții Stâncoși spre est.

Urmăriți B1TV.ro și pe