Ce impact ar putea avea relaxarea măsurilor anti-COVID în București. Îngrijorările medicilor

Ce impact ar putea avea relaxarea măsurilor anti-COVID în București. Îngrijorările medicilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile locale au dispus relaxarea restricțiilor anticoronvirus în Capitală, aplicând o Hotărâre de Guvern care prevede o astfel de măsură dacă rata de infectări scade sub 3 la mia de locuitori. Medicii, însă, avertizează că relaxarea restricțiilor riscă să ducă la o creștere a numărului de infectări, fapt ce va pune presiune pe sistemul sanitar. Riscul e cu atât mai mare cu cât tulpina de SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie și ajunsă în Românie e extrem de contagioasă. Specialiștii mai spun că rata invocată e înșelătoare, căci se bazează pe numărul de teste pozitive, or în România se testează extrem de puțin.

Îngrijorările medicilor, în contextul relaxării restricțiilor anti-COVID-19 din București

„Numărul de pacienți reali e mai mare decât numărul de teste efectuate. Dacă vom scădea numărul de teste, e evident că fiecare oraș și fiecare localitate va putea intra și în scenariul verde, pentru că depinde de cât testăm”, a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.

Medicii au recomandat autorităţilor să se uite în majoritatea statelor europene unde, odată cu relaxarea măsurilor, oamenii au sfidat normele sanitare şi ulterior, în cateva săptămâni, numărul de cazuri a crescut din nou.

„Dacă luăm în calcul că măsurile vor fi relaxate, oamenii trebuie să înțeleagă că asta nu se echivalează cu dispariția virusului sau cu o scădere a riscului să ne îmbolnăvim. Cred că măsurile de relaxare trebuie să fie privite în continuare cu responsabilitate și cu respectarea regulilor sanitare”, a mai spus medicul Radu Țincu.

Acesta a atras apoi atenţia autorităților la noile tulpine de coronavirus, mai ales la cea descoperită la finele anului trecut în Marea Britanie, care e extrem de contagioasă: „Mai avem în discuție de luat și această nouă tuplină, prezentă și pe teritoriul României, de care autoritățile au uitat. E o tuplină extrem de contagioasă, va putea să determine, în următoarele câteva săptămâni, o creștere a numărului de cazuri mai mult decat ne-am aștepta și mai mult decât am putea gestiona în sistemul sanitar”.

Un avertisment similar a lansat și medicul Beatrice Mahler. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală a susținut că numărul de teste pozitive nu ar trebui luat în calcul în decizia privind relaxarea restricțiilor, căci acesta poate prezenta o imagine distorsionată a realității. La fel ca Radu Țincu, și Beatrice Mahler a atras atenția asupra tulpinii de coronavirus din Marea Britanie ajunsă și în România.

„Atunci când vorbim de relaxare vorbim despre o etapă care trebuie privită cu extrem de multă prudență, mai ales când o tulpină despre care știm că e transmite extrem de rapid circulă și în București, dar și în România. Nu trebuie să privim relaxarea ca pe o măsură pe care să o luăm în funcție de cifra sau strict de cifra raportată, pentru că în acest moment numărul de teste care se fac este destul de scăzut”, a explicat Mahler, pentru B1 TV.

Medicul a insistat că numărul de români infectați cu coronavirus ar putea fi considerabil mai mare decât cel cunoscut oficial: „Am mai multe semnale de la foști pacienți sau cunoscuți care sunt la domiciliu cu simptomatologie și care nu se prezintă la spital și nici nu apelează serviciul 112 pentru a fi testați. Prin urmare poate fi și o falsă scădere a numărului de cazuri, iar în astfel de situații prudența este cea mai bună metodă și cea mai bună soluție”.

Restricțiile anti-COVID-19 au fost relaxate, luni, în București

Săptămâna trecută, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a votat relaxarea restricțiilor anticoronavirus din București, în contextul scăderii ratei de infectare sunt 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Decizia a fost luată deși ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, solicitase ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că tulpina foarte contagioasă de SARS-CoV-2 din Marea Britanie a ajuns și la noi în țară, iar o creștere a numărului de infectări ar putea pune în pericol redeschiderea școlilor din 8 februarie.

În schimb, Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a punctat că membrii CMSU doar au luat o decizie formală, punând în aplicare o Hotărâre de Guvern. La rândul său, prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceau, a precizat că Hotărârea în cauză a fost semnată inclusiv de ministrul Voiculescu.

Relaxarea restricțiilor a intrat în vigoare luni. Restaurantele, teatrele și cinematografele s-au redeschis la o capacitate de 30%.

Urmăriți B1TV.ro și pe