Ce măsuri se iau în România în cazul unui accident nuclear / Sistemul Ro-Alert face parte din procesul de avertizare

Ce măsuri se iau în România în cazul unui accident nuclear / Sistemul Ro-Alert face parte din procesul de avertizare
Sursa foto: Pixabay

În urma amenințărilor care vin dinspre Rusia, România pune la cale un nou plan național prin care să poată să răspundă unei urgențe nucleare dacă va fi cazul. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus deja noi scenarii pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le va lua în calcul în cazul în care va avea loc un accident nuclear, notează stirileprotv.ro.

Accidentele nucleare vizate sunt cele care s-ar putea întâmpla în țara noastră sau la vecinii din Ucraina, iar alertarea populației și măsurile care se vor lua vor fi decise pe loc, în funcție de gravitatea situației.

Cum se pregătește România în cazul unui accident nuclear

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare este instituția care are rolul principal în situația în care, în România sau la granițele noastre, s-ar produce un incident nuclear. Aceasta este înștiințată imediat în cazul în care se produce un astfel de accident prin intermediul unui sistem de senzori. În maxim o oră vor fi în alertă și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne, precum și autoritățile județene. Populația va fi anunțată tot în prima oră de la producerea incidentului nuclear prin intermediul unei conferințe de presă, mai scrie sursa citată.

„În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN.

„Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, a adăugat Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN.

Când se administrează pastilele cu iod

Potrivit planului realizat, administrarea pastilelor cu iod se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.

„Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN.

Broșura cu indicațiile care trebuie urmate în cazul unui accident nuclear poate fi consultată AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
23:59 - Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors
23:57 - Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar