Un român originar din Constanţa, pe nume Daniel Călin, a povestit într-un interviu pentru o publicaţie franceză despre viaţa sa de supervizor pe un vas de croazieră. Acesta a dezvăluit că munceşte 4 săptămâni consecutive fără nicio zi liberă, iar salariul său este unul destul de consistent comparativ cu alte locuri de muncă din România.
Daniel a subliniat că munca este solicitantă, dar recompensată financiar, iar viaţa la bordul vasului de croazieră i-a oferit oportunitatea de a călători în diverse locuri din lume. Cu toate acestea, el a menţionat că lipsa zilelor libere poate fi o provocare, mai ales în perioada de vârf a sezonului de croaziere.
„Suntem de aproximativ 15 naționalități diferite din cei aproximativ o sută de membri ai personalului. În principal din Europa de Est. Am lucrat pentru CMA-CGM în Marsilia, Irish Ferries, apoi Disney Cruise Line. Apoi copiii mei au început să crească și cu contracte de șase luni departe de ei, așa cum făceam eu, a devenit complicat”, a declarat acesta pentru actu.fr.
Românul originar din Constanţa a mărturisit că după cele 4 săptămâni de muncă intensă pe vasul de croazieră, reuşeşte să ajungă acasă în România, graţie unui zbor plătit de compania de croaziere. Deşi programul său este extrem de solicitant, această facilitate îi permite să se întoarcă în ţară, pentru a petrece timp alături de familie şi a se recupera înainte de a se întoarce la muncă.
„Contractul meu permanent este de patru săptămâni în care lucrez în întregime la bord, urmate de patru săptămâni libere, cu zborul spre România plătit de companie. Este suficient timp pentru a mă întoarce acasă, ceea ce îmi lasă încă suficient timp. Pe de altă parte, odată cu Jocurile Olimpice și turneul Euro de fotbal, nu vom mai avea zboruri directe, deoarece prețul biletelor de avion a explodat”, a precizat Daniel.
Acesta a fost întrebat de jurnalistul francez despre atractivitatea acestui loc de muncă pentru români, iar răspunsul său a fost clar și detaliat: „Da, foarte mult. În România, salariul mediu net este de aproximativ 600 de euro, iar când ajungi să lucrezi într-un domeniu unde câștigi mult mai mult, chiar dacă perioadele de odihnă nu sunt întotdeauna ideale, este extrem de greu să te întorci la un job cu un salariu mult mai mic. Eu lucrez pe vasul de croazieră de 20 de ani și, la nivelul meu, câștig la fel de mult ca un director de bancă din România, ceea ce reprezintă de trei sau patru ori mai mult decât salariul mediu din țară”.