Ce scrie în CV-ul Liei Olguța Vasilescu. Traseul primarului din Craiova, de la Vadim Tudor, la Liviu Dragnea

Ce scrie în CV-ul Liei Olguța Vasilescu. Traseul primarului din Craiova, de la Vadim Tudor, la Liviu Dragnea
Foto: Inquam Photos

Trecutul nu-i dă pace PSD-istei Lia Olguţa Vasilescu. Actualul primar al municipiului Craiova are un traseu interesant în politica mioritică. Trecută prin partidul lui Vadim Tudor și ajunsă mai apoi ‘mâna dreaptă’ a lui Liviu Dragnea, edilul se poate lăuda cu un CV impresionant.

Traseul Liei Olguța Vasilescu în politică. Cum arată CV-ul primarului Craiovei

În anul 1997 Lia Olguța Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova, specializarea româno-italiană, iar în anul 2001 Colegiul Național de Apărare. În anul 2007 a obținut un doctorat în Sociologie la Universitatea București.

Înainte să intre în politica mare, Lia Olguţa Vasilescu susţine că a scris”peste 10.000 de articole”. Şi asta în decurs de 3 ani, dacă este să ne luăm după acelaşi CV publicat pe site-ul Camerei Deputaților, unde Lia Olguţa Vasilescu susţine că a lucrat în presă între anii1997 şi 2000.

Lia Olguta Vasilescu a lucrat in presa inainte de a fi politician

Înainte de a cunoaște succesul în PSD, aceasta a pus umărul, în 1991, la consolidarea PRM alături de Corneliu Vadim Tudor.

I-a rămas fidelă lui Corneliu Vadim Tudor până în 2007. Între timp, o parte din perioada studenţiei a fost chiar preşedintele Organizaţiei de Tineret a PRM Dolj.

Tot din 1997 şi până în 2000, fostul ministru al Muncii a fost, pe rând, redactor, şef al departamentului de Investigaţii şi redactor şef adjunct la cotidianul „Cuvântul Libertăţii” din Craiova, ziar care propovăduia mesajele lui Vadim Tudor.

Olguţa Vasilescu a devenit în 2000 purtătorul de cuvânt al PRM şi a avansat în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret pe ţară, poziţie pe care şi-a şi păstrat-o până în 2007, la plecarea din partid.

Între timp, Lia Olguţa Vasilescu şi-a continuat studiile cu un curs la Colegiul Naţional de Apărare pe care l-a urmat în 2001.

Potrivit CV-ului, Olguţa Vasilescu a obţinut şi un doctorat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti.

Din poziţia de membru PRM, Vasilescu a avut un mandat de deputat de Dolj, între 2000 şi 2004. Odată cu obţinerea titlului de doctor, Lia Olguţa Vasilescu a schimbat însă şi tabăra politică, migrând în 2008 la PSD.

În urma treceri în tabăra social-democraților, aceasta se alege cu un mandat de senator de Dolj și un mandat de primar al Craiovei, între 2012 și 2016.

A revenit pentru scurt timp la poziţia de deputat şi membru al Comisiei pentru muncă din Parlament. Fiind o apropiată a lui Liviu Dragnea, aceasta ocupă din 2017 ministru al Muncii în Cabinetul Sorin Grindeanu.

Mai apoi ocupă și funcția de ministru al Transporturilor, iar după ce Liviu Dragnea ajunge la închisoare, pică Guvernul PSD, iar Olguța Vasilescu iese din schemă. Nu pentru mult timp, însă, ea candidând cu succes pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Astfel că, între anii 2020 și 2024 va ocupa această funcție.

Lia Olguța Vasilescu, în arest pentru o noapte

Pe 19 iulie 2016, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit. Potrivit rechizitoriului, în 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări, aceasta primind de la un om de afaceri suma de 25.000 de euro,scrie adevărul.

În ianuarie 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să retrimită la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dosarul în care ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, este acuzată de fapte de corupţie din perioada în care a fost primar al Craiovei, respingând totodată şi cererea procurorilor ca dosarul să fie trimis la instanţa supremă. Fostul ministru al Muncii a fost reţinută pentru o singură noapte, însă a declarat la ieşirea din arest că „a fost tratată bine” şi că „închisorile din România sunt pline de intelectuali”.

Ultima oră
22:14 - Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)
21:54 - Tudor Chirilă, mesaj tranșant despre criza COVID-19: „În perioada asta la fiecare 9 zile moare cam o Sala Palatului. De aceeași boală”
21:47 - Incendiu la o aeronavă Boeing, pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Avionul venea din Egipt (FOTO)
21:17 - Carantinarea zonei metropolitane București, respinsă oficial de CNSU. Ce prevede hotărârea adoptată vineri seară (DOCUMENT)
21:08 - Klaus Iohannis l-a sunat pe Viktor Orban. Ce a discutat președintele României cu premierul Ungariei
20:59 - Cristian Bușoi: Apelul nostru foarte sincer este ca USR să accepte că următorul Guvern nu poate fi condus decât de președintele PNL. Evident, cu multe condiții pe care le pot pune (VIDEO)
20:29 - Alexandru Kocsis (PNL): Dacă Florin Cîțu și actuala conducere doresc o alianță cu PSD, pot să o facă, dar vor rămâne mult mai puțini decât își imaginează. Zeci de mii de membri vor respinge așa ceva (VIDEO)
20:23 - Strategia PNL în negocierile cu Cioloș, explicată de politologul C. Pîrvulescu: „Nu este momentul oportun pentru pedagogie. Va adânci criza sanitară” (VIDEO)
19:58 - Peste 39.000 de persoane vaccinate cu prima doză vineri. Andrei Baciu: Unii oameni amână vaccinarea până reapare pericolul. Vom ajunge și noi la o viață cvasi-normală ca țările cu rate mari de vaccinare, dar depinde când (VIDEO)
19:45 - Ianis Hagi, dorit de cel mai promițător club din Anglia. Dan Petrescu: „Va face față”