Ce se face și ce NU se face în Joia Mare. Tradițiile acestei zile

Ce se face și ce NU se face în Joia Mare. Tradițiile acestei zile
Foto: Pixabay

De luni, 26 aprilie, creștinii ortodocși au intratîn Săptămâna Mare a Paștelui, „pe ultima sută de metri” înainte de slujba de Înviere, care va avea loc în noaptea de 1 mai, sâmbătă, spre 2 mai, duminică. Până atunci, Joia Mare este o altă zi cu o semnificație deosebită pentru credincioși.

Joia Mare se mai numește și Joia Neagră sau Joia Patimilor, din Săptămâna Patimilor. În această perioadă, credincioșii rememorează momentele dramatice pe care Iisus Hristos le-a trăit. Patimile sunt împărțite în mai multe episoade: Cina cea de Taină, Grădina Ghetsimani, Arestarea lui Iisus după trădarea lui Iuda, Judecarea și condamnarea lui Iisus de evrei, Judecarea și condamnarea la moarte prin crucificare, Crucificarea.

În Joia Mare a avut loc Cina cea de Taină, rugăciunea lui Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani, trădarea lui Iuda și prinderea lui Iisus. În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia celor 12 Denii, Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor, ca pildă pentru smerenie.

Joia Mare precede Vinerea Mare, cea mai neagră zi din istoria creștinismului. În Vinerea Mare a murit Iisus Hristos, pentru mântuirea lumii, după ce a fost biciuit, scuipat și răstignit.

Ce se face în Joia Mare și ce este interzis

În Joia Mare, creștinii ortodocși se spovedesc și se împărtășesc, vopsesc ouăle și prepară cele mai importante preparate de Paști, pasca și cozonacul.

Două alimente sunt interzise în Săptămâna Mare, inclusiv pentru cei care nu țin post, oțetul și urzicile.Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

În Joia Mare sunt interzise treburile gospodărești neesențiale, cele care nu au legătură cu sărbătoarea Paștelui. Cea mai cunoscută este spălarea hainelor, fie la mașină, fie de mână. Ultima zi în care hainele pot fi spălate este miercurea.

Urmăriți B1TV.ro și pe