Cererea de apartamente pentru închiriat în București a crescut. Situația, accentuată și de refugiații ucraineni. Anunțurilor noi de închiriere, într-o ușoară scădere

Cererea de apartamente pentru închiriat în București a crescut. Situația, accentuată și de refugiații ucraineni. Anunțurilor noi de închiriere, într-o ușoară scădere
Foto simbol: Pixabay

Brokerii imobiliari au înregistrat în ultima lună o creștere a cererii de apartamente pentru închiriat pe piața din București, creștere alimentată și de refugiații ucraineni, arată datele centralizate de Profit.ro. Comparativ cu anul trecut, calupul de anunțuri noi de închiriere din ultimele două luni este într-o ușoară scădere.

Cererea de apartamente pentru închiriat în București a crescut, o situație accentuată și de refugiații ucraineni

„În ultimele săptămâni a fost înregistrată, după cum era de așteptat, o creștere semnificativă a cererii pe piața de chirii, segmentul rezidențial, din București. Explicația principală este dată de o cerere nouă pe piață, din partea cetățenilor ucraineni. Noi am înregistrat o creștere totală a cererii de aproximativ 60% – 70%. De notat că această creștere nu a fost determinată în totalitate de venirea cetățenilor ucraineni; segmentul de chirii era deja într-un proces de revenire, după revenirea studenților, unor angajați la birou și a unei părți din turismul recreațional și de business în ultimele luni.

Evident, o parte din proprietățile care erau scoase spre închiriere au fost preluate de către cetățenii ucraineni, însă este dificil de estimat cu adevărat câte proprietăți au fost închiriate de către aceștia. Există cerere pe toate segmentele pieței, indiferent de preț”, a declarat Victor Vremera, managerul departamentului de închirieri rezidențial al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, pentru Profit.ro.

Brokerii JLL Romania spun că o companie din portofoliul lor de clienți globali le-a solicitat să caute 100 de apartamente de închiriat pentru angajații din Ucraina.

„În 3 săptămâni «au dispărut» 3.000 de anunțuri cu apartamente de închiriat din piață. Cererea pe termen scurt a crescut exponențial. Sunt mii de cereri de închiriere pe 1, 3, 6 luni din partea cetățenilor ucrainieni. De la tranzit ajungem la termen scurt, pe toate segmentele de preț, de la 100 de euro la 5.000 de euro pe lună”, a afirmat brokerul imobiliar Georgian Marcu.

Urmăriți B1TV.ro și pe