Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații de la stat. Proiectul a primit vot favorabil în comisiile din Parlament

Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații de la stat. Proiectul a primit vot favorabil în comisiile din Parlament
Foto: Inquam Photos / George Călin

Certificatul verde anti-COVID-19 poate deveni obligatoriu în România, pentru angajații de la stat. Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea pașaportului verde.

Printre domeniile, respectiv instituțiile incluse în proiect se numără sănătatea, educația și Parlamentul. Astfel, cadrele didactice și medicii ar putea fi dați afară din sistem dacă nu vor prezenta certificatul verde. De asemenea, accesul parlamentarilor în instituție fără documentul controversat ar urma să fie îngrădit, dacă nu vor avea emis certificat verde.

Concret, potrivit proiectului aprobat în comisiile din Senat, angajații fără pașaport verde vor fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior, vor fi concediați. De asemenea, vizitatorii instituțiilor publice vor trebui să aibă în posesie pașaport verde, pentru liberul acces.

Cine a votat pentru impunerea pașaportului verde COVID

PNL, UDMR și USR au votat pentru adoptarea proiectului. Cei de la AUR au intrat în ședință și au încercat să convingă cele trei partide să nu voteze aceste măsuri extreme. Toată scena a fost transmisă live, pe Facebook.

George Simion a transmis că AUR refuză impunerea certificatului verde. Nici PSD nu susţine proiectul de lege. Senatorul social-democrat Florian Bodog a declarat că PSD susţine testarea gratuită pentru toţi cetăţenii și că partidul nu e de acord cu modul în care a fost reglementat certificatul verde la locul de muncă.

Inițiativa legislativă va fi votată miercuri în plenul Senatului. Proiectul a fost inițiat de PNL și UDMR.

Condițiile pentru eliberarea certificatului verde COVID

Potrivit documentului inițiat de PNL și UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

  • trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2;
  • trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus;
  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).