Cetăţeni români puşi sub acuzare în Ungaria pentru contrabandă cu raci de baltă. Care este prejudiciul creat

Cetăţeni români puşi sub acuzare în Ungaria pentru contrabandă cu raci de baltă. Care este prejudiciul creat
Foto: PIxabay

Doi români au încercat să introducă ilegal peste patru mii de crabi de baltă în Italia prin Ungaria și au fost acuzați de pagube naturale, a informat luni un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale a Județului Bács-Kiskun pentru MTI.

Racii de baltă sunt specii protejate în Ungaria. Pentru importul şi transportul acestora este nevoie de autorizaţie de la autorităţile de mediu, iar cei doi bărbaţi nu au putut prezenta un astfel de document.

Gábor Schmidt a spus că cei doi români au trecut granița cu Ungaria pe 22 septembrie anul trecut. Aveau animale vii în camioanele lor, voiau să transporte scoici de midii și crabi la Napoli. Patrule NAV au oprit vehiculul la o stație de cântărire pe osie de pe autostrada M5, lângă Kecskemét.

În cala de marfă au fost găsite patru tone de crabi de baltă, a căror valoare a fost de peste 213 milioane de forinți.

Importul și transportul de crabi de baltă protejați în Ungaria necesită un permis de autoritate pentru conservarea naturii, dar cei doi bărbați nu au putut prezenta un astfel de document.

Racii au fost predați de patrule personalului Direcției Parcului Național Kiskunság, care a eliberat animalele în râurile corespunzătoare habitatului lor.

Judecătoria Kecskemét se pronunță asupra cazului inculpaților fără antecedente penale.