Cine a fost Winston Churchill și ce a însemnat acesta pentru istoria modernă a Europei

Cine a fost Winston Churchill și ce a însemnat acesta pentru istoria modernă a Europei
Sursa Foto: Twitter

Fostului premier al Marii BritaniiWinston Churchilleste, deopotrivă, cea mai mare personalitatebritanică a secolului al XX-lea.

Cine a fost Winston Churchill

Sir Winston Churchilla fost un om politicbritanic, prim-ministru alRegatului UnitînAl Doilea Război Mondial. Apeciat ca fiind unul dintre cei mai marilideri de război ai secolului, Churchill a servit ca prim-ministru în două mandate între 1940 și 1945, precumși între 1951și 1955.

Fiind în prim planul politicii britanice pentru cincizeci de ani, Churchill a deținut mai multe funcții politice și ministeriale.

În plus, el afost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist.A fost corespondent de război și a scris cărți despre acestea.

În anul 1953,primul ministru britanic a fost laureat alPremiului Nobel pentru Literatură.

De asemenea, a fostprima persoană care a primit titlul onorific deCetățean de Onoare al Statelor Unite ale Americii.

Ce a însemnat Winston Churchill pentru istoria modernă a Europei

Churchill s-a născut într-o familiearistocrată.Tatăl său,său,Lord Randolph Churchill, a fost un politician carismatic care a ocupat funcția de ministrul al Finanțelor.

Prin urmare,Winston Churchillrămâne dintre cele mai importante personalități din perioada celui de Al Doilea Război Mondial.Calitatea lui de adevărat lider era susţinută şi de capacitatea de a gândi lucrurile în profunzime, pe termen lung.

Cu toate acestea, după rezistenţa sa eroică în al doilea război mondial, nu a fost reales ca prim-ministru.

”Elementul decisiv al acelor alegeri din 1945 era că forţele armate – evident, toată lumea putea vota – iar acelea erau voturi prin corespondenţă, a durat până să ajungă, şi au fost decisive. Churchill era într-un fel comandantul suprem, evident regele era oficial comandantul suprem, dar el conducea luptele. Eu cred că la acea dată Marea Britanie era epuizată de război, iar lui Churchill îi plăcea războiul. Era foarte dornic ca Marea Britanie să fie mai implicată în fazele finale ale războiului împotriva Japoniei. Şi cred că oamenii au simţit că e destul. Şi au răsuflat uşuraţi când bomba atomică a terminat războiul. Deci cred că era o stare de nemulţumire, dacă Churchill rămâne, vor urma noi şi noi implicări. Apoi, cred că era ceva şi la nivelul politic, despre care nu prea s-a vorbit. Churchill era complet împotriva independenţei Indiei, care s-a produs în 1947. Şi cred că în sfera politicii exista sentimentul că dacă Churchill va fi reales, atunci va lupta împotriva independenţei Indiei. Iar majoritatea britanicilor nu vroiau să lupte, preferau să se despartă de India. Dar el vedea independenţa Indiei ca începutul sfârşitului Imperiului Britanic şi nu accepta acest lucru. Aş mai adăuga un singur lucru: campania sa electorală a fost foarte slabă. Adică una foarte proastă. Nu s-a ocupat de ea. Şi a comis o greşeală gravă. A spus că Partidul Laburist vrea să înfiinţeze un Gestapo în Anglia. Iar oamenii ştiau că acest lucru era ridicol şi absurd. Şi asta a fost. A comis greşeli.”, a declaratLord Alan Watson, conform Adevărul.

Înainte de Primul Război Mondial, Winston Churchill a îndeplinit funcțiile de Președinte al Comisiei de Comerț, Ministru al Afacerilor interne și Prim Lord al Amiralității în cabinetul liberal al luiAsquith.

În anul 1930, Churchill a avertizat parlamentul de pericolul reprezentat deGermania Nazistăși campania sa de reînarmare. La izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Churchill a fost numit, pentru a doua oară, Prim Lord al Amiralității.

La data de 10 mai 1940, Churchill a devenit prim-ministru al Marii Britanii.Churchill este cunoscut pentru discursurile și emisiunile radiofonice despre război. El a condus Marea Britanie ca prim-ministru până la asigurarea victoriei împotriva Germaniei Naziste.