Cine este Georgiana Hosu, șefa DIICOT care și-a dat demisia ieri

Cine este Georgiana Hosu, șefa DIICOT care și-a dat demisia ieri
Inquam Photos / Octav Ganea si George Calin

Demisia Giorgianei Hosu de la șefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este subiectul zilei de vineri în România. Gestul acesteia vine la nici 24 de ore de când soțul ei,Dan Hosu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

Demisia procurorului şefDIICOTa fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”,se arată în comunicatul Ministerului de Justiție, semnat de Cătălin Predoiu.

Cine este Giorgiana Hosu, fost șefă a DIICOT

Giorgiana Hosufusesenumităîn funcție în februarie.

Elena Giorgiana Hosu a absolvit Facultatea de Drept în anul 1995 şi din 1998 a început să lucreze la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), potrivit site-ului Ministerului Public, citat de Agerpres.

A fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în intervalul 1995-1998.

Din anul 1998 până în 2004 a fost procuror în cadrul Parchetului General.

În 2004 a devenit procuror la DIICOT. Din 2007 până în 2012 a fost procuror-şef al Biroului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare în cadrul DIICOT, iar în intervalul 2012-2013 a fost procuror-şef la Serviciul de combatere a criminalităţii economico-financiare al aceleiaşi instituţii.

Giorgiana Hosua fost procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada 2013-2014. În intervalul noiembrie 2014-aprilie 2015, a fost procuror-şef interimar al aceleiaşi instituţii. Din noiembrie 2018 până în februarie 2019 a fost procuror-şef adjunct delegat al DIICOT. În februarie 2019 a devenit procuror-şef adjunct al DIICOT, potrivit Agerpres, care citează csm.ro.

În decembrie 2019, CSM a respins propunerea privind delegarea Giorgianei Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea DIICOT, după ce soțul său a fost condamnat la 3 ani de închisoare

Georgiană Hosu și-a dat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Hossu a plecat după ce soțul ei a fost condamnat în primă instantă la trei ani de închisoare cu suspendare. Stabilitatea instituției este acum cea mai mare provocare, a comentat ministrul justiției Cătălin Predoiu.

„Doamna Hosu a fost preocupată, din ceea ce mi-a spus și cred că ăsta este adevărul, sunt convins, de a nu pune la indoială în niciun fel credibilitatea instituției și cred că asta este o probă a faptului că e un caracter puternic și că într-adevăr a pus în centrul atenției sale și acțiunii sale mai presus chiar de carieră saDIICOT, ceea ce e foarte important și cred că trebuie subliniat acest lucru”, a spus Predoiu.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul-șef adjunct DIICOT. De altfel, Cătălin Predoiu susține că cel mai important acum este stabilitate instituției, a anchetelor și a dosarelor.

”Trebuie să trecem peste acest moment. Nu este deloc ușor, este un moment delicat, dar am foarte mare încredere în maturitatea procurorilor din parchetele din Romaniasi îi invit încă o data pe această cale să fie combativi pentru a combate toate formele de criminalitate și infractionalitate”,a punctat ministrul Judetitiei.

Fostul polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvarsirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicitătii. Sentință nu este definitivă. Georgiană Hosu a fost numită de președintele Klaus Iohannis la șefia DIICOT în luna februarie.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori