Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat în cadrul emisiunii Talk B1, moderată de Gabriela Mihai, pe B1 TV, despre artefactele românești, furate din Muzeul Drents din Olanda, și care sunt, în continuare, de negăsit.
Intotero a declarat că nu a primit informații oficiale din partea autorităților olandeze cu privire la despăgubirea României pentru obiectele de patrimoniu furate. Ea a subliniat că își dorește ca ancheta să conducă la prinderea făptașilor și la recuperarea obiectelor furate. De asemenea, a menționat că nu vrea să ia în considerare speculațiile din presa olandeză referitoare la posibila distrugere a obiectelor furate, exprimându-și speranța că acestea vor fi găsite în forma în care au fost prezentate la expoziție.
În plus, Intotero a discutat despre lucrările în curs pentru îmbunătățirea cadrului legislativ care reglementează expozițiile și exporturile de artefacte, menționând că vor fi organizate dezbateri cu specialiști din domeniu pentru pentru îmbunătățirea cadrului legislativ.
“Nu am primit nici o informare din partea autorităților olandeze și nu s-a primit nici la nivelul celulei de criză, care, în momentul de față, coordonează activitatea ministerelor din România, care sunt implicate pentru a sprijini derularea anchetei de pe teritoriul olandez”, a declarant Natalia Intotero,
Ministrul a fost întrebat cine va despăgubi țara noastră în cazul în care artefactele românești nu vor fi recuperate.
“Personal, nu vreau să mă gândesc la un astfel de scenariu. Îmi doresc foarte mult ca ancheta să ducă la prinderea făptașilor și la identificarea obiectelor care au fost furate”, a mai spus ministrul.
Intotero a comentat și speculațiile apărute în presa olandeză, potrivit cărora este posibil ca tezaurul furat să fi fost deja topit.
“Nu vreau să iau în considerare nici astfel de speculații, pentru că îmi doresc ca aceste obiecte să fie găsite în forma în care au fost prezentate la expoziție și să le aducem acasă”.
Ministrul a mai discutat și despre raportul Corpului de control.
“Am citit comunicatul de presă transmis ieri după-amiază de Corpul de control al prim-ministrului, dar vă mărturisesc că, până la această oră, noi nu am primit acest raport în mod oficial și sunt nerăbdătoare și eu să văd acest raport și, în egală măsură, să primim modificările și recomandările, măsurile, cu alte cuvinte, care ne vor fi transmise în urma acestui raport. Până când nu o să am acest document, dați-mi voie să nu comentez”.
Întrebată cum se explică faptul că aceste obiecte nu au fost evaluate de mai bine de 12 ani și cine se face responsabil pentru asta, Intotero a răspuns:
“Aceste aspecte le-am citit și eu, repet, în comunicatul de presă. Un raport oficial nu l-am primit, dar ceea ce pot să vă spun, conform declarațiilor care au fost făcute publice de prim-ministru, noi lucrăm în momentul de față la înăsprirea cadrului legislativ pentru realizarea acestor tipuri de expoziții.
În cursul zilei de astăzi, vom ieși cu o propunere de modificare a acestor condiții, prin Hotărâre de Guvern care reglementa realizarea acestor expoziții, a acestor exporturi. Această Hotărâre de Guvern va fi pusă în transparență 15 zile, în această perioadă, instituțiile care vor aviza ulterior și va intra această Hotărâre de Guvern în ședința de Guvern vor veni cu completări, vor veni în sprijin, dar în egală măsură vom face și dezbateri, unde vom invita toți specialiștii din domeniu, să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ.
Asta este ceea ce pot să vă spun în momentul de față. De asemenea, lucrăm la îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea scoaterii la concurs a posturilor unde avem conducere interimară, respective, 17 instituții, printre care și Muzeul Național de Istorie a României. Deci muncim pe partea de îmbunătățire a cadrului legislativ și ne dorim ca să avem conduceri, la aceste instituții, pe mandat, în urma unui examen. Din păcate, în ultima perioadă, au fost conduceri interimare pentru că nu s-a organizat concurs și organizarea acestui concurs, în vederea organizării acestui concurs, va trebui să îmbunătățim cadrul legislativ și să ținem cont de părerea specialiștilor și de părerea tuturor celor care au activitate în domeniul cultural. Ne dorim un management mai performant și mai responsabil”.