Circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, proteine folosite în tratarea COVID-19, vor fi aduse marți seară din Italia cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

Circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, proteine folosite în tratarea COVID-19, vor fi aduse marți seară din Italia cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Marco Alpozzi

Circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, parte din schema de tratament împotriva COVID-19, vor fi aduse în țară, marți, de la Milano, de către o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN, ajutorul oferit României de către Italia vine după solicitarea formulată de statul român pentru a primi „sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de infectări”.

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române aduce marți seară din Italia circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali

„Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziție a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, se arată în comunicatul transmis marți de MApN.

Potrivit ministerului, zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Distribuirea dozelor din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Aeronava va sosi în jurul orei 21, ocazie cu care vor avea loc declarații de presă.

Anticorpii monoclonali, proteine folosite în tratarea COVID-19

„Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane”, a mai precizat MApN.

România a înregistrat marți 16.743 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. La nivelul țării, peste 30 de orașe au rate de infectare mai mari de 10 la mia de locuitori. Incidența din Capitală a ajuns la 14,71.

Ultima oră
11:37 - Guvernul Poloniei avertizează cetățenii: „Va trebui să luăm măsuri drastice dacă se întâmplă asta”
11:35 - Încă 448 de decese asociate COVID-19. Au fost depistate 16.110 cazuri noi de infectare la nivel național
11:30 - Continuă consultările la Cotroceni. La discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a intrat delegația PSD (VIDEO)
11:28 - Dacian Cioloș: USR nu va vota un guvern minoritar. Obiectivul este de a reface coaliția guvernamentală PNL-USR-UDMR cu un alt premier în locul lui Florin Cîțu
11:17 - Marcel Ciolacu: Știam cu toții că anticipatele nu se pot ține acum, dar credem în continuare că după eșecul guvernării de dreapta varianta cea mai bună e întoarcerea la români (VIDEO)
11:13 - Squid Game nu mai e pe piedestal. Serialul care aduce și mai mulți abonați pe Netflix
10:33 - Catherine Zeta-Jones se mută în Castelul Peleș (VIDEO)
10:29 - Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Două săptămâni de vacanță vor putea fi compensate. Mai mult, nu”. CNSU pregătește noi măsuri (VIDEO)
10:26 - PNL, vot în unanimitate pentru varianta Nicolae Ciucă premier, varianta promovată de Klaus Iohannis, într-un guvern minoritar cu UDMR. Votul lasă o portiță deschisă pentru o colaborare cu PSD (surse)
10:22 - Sorin Cîmpeanu: Cele 70 de milioane de teste non-invazive vor fi achiziționate în timpul vacanței / Doar pe jumătate din teritoriul României se poate asigura viteza minimă de internet pentru predarea online (VIDEO)